Ana SayfaGüncelKampanya başlatıldı: 78 yaşındaki hasta tutuklu #SiseBingöleÖzgürlük

Kampanya başlatıldı: 78 yaşındaki hasta tutuklu #SiseBingöleÖzgürlük

HABER MERKEZİ – 78 yaşındaki Sise Bingöl sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmiyor. Bingöl’ün avukatı, “Cezaevinde kalmasına engel bir hal yoktur raporu veriliyor. Bu rapor tıp etiğine yakışmıyor” diyor ve müvekkilinin tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor. Sosyal medyadan başlatılan kampanyayla ise #SiseBingöleÖzgürlük talep ediliyor.

Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 78 yaşındaki hasta tutuklu Sise Bingöl’ün sağlık sorunları her geçen gün ağırlaşıyor; yüksek tansiyon, akciğer, böbrek ve rahim rahatsızlıkları var.

Bingöl’ün avukatları, müvekkillerinin sağlık durumunun giderek kötüleştiğini ifade ederek müvekkillerinin şartlı tahliyesini talep ediyor. Ancak mahkeme ‘terör örgütüne yardım etmek’ suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılan Bingöl’ün hastalıklarının hayati tehlike arz etmediğini gerekçe göstererek tahliye taleplerini reddediyor.

Hakimliğe sunulan sağlık raporunu eleştiren avukat Gülşen Özbek, “Sise Ana’nın birkaç hastalığına tanısı bile konulmamış. Bilimsel ölçülerden uzak bir rapor” diyor. Özbek’in sözünü ettiği raporda şu bilgiler yer alıyor:

“Diyabetes Mellitus + Hipertansiyon, Garde 1-2 Renal Parankimal Haslaık? Mevcut olup rahatsızlığı hastalık niteliğindedir, cezasının tehiri gerekmez. Cezaevinde kalması hayati tehlike arzetmez.”

Özbek, ilerleyen yaşı ve birçok hastalığından dolayı müvekkilinin kalan süreyi hapiste geçirebilmesinin çok zor olacağını belirtiyor.

BBC Türkçe’den Hatice Kamer’e konuşan Bingöl’ün kızı da yaptıkları tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını söylüyor:

“Bir yıldan fazladır uğraşıyoruz ama artık ne annemde ne bizde tahliye olacağına dair umut kalmadı. Çok yorulduk. Verilen hapis cezasını tamamlatacaklar. Oradan ya kendisi çıkacak ya da ölüsü.”

Sise Bingöl’ün şartlı tahliyesi için bir yıl yedi ay daha hapiste kalması gerekiyor. Rapora dikkat çeken avukat Özbek’se, yaşla ilintili bir değerlendirmenin yapılması gerektiğine dikkat çekiyor:

“Cezaevinde kalmasına engel bir hal yoktur raporu veriliyor. Bu rapor tıp etiğine yakışmıyor. Biz bir de Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınması için itiraz etmek istiyoruz ama Sise Ana artık istemiyor. Çünkü Cezaevi’nden hastaneye götürülürken saatlerce ring aracında bekletiliyor, kişisel ihtiyaçları bile çok zor karşılanıyor. Bu yüzden bu koşullarda bir daha hastaneye de gitmek istemediğini söyledi. Oysa herhangi bir sağlık raporu almaksızın yaşından dolayı bile olsa tahliye edilmesi lazım.”

Sosyal medyada kampanya

Öte yandan Sise Bingöl için sosyal medyada kampanya başlatıldı.

#SiseBingöleÖzgürlük hashtag’iyle yapılan paylaşımlarla 78 yaşındaki hasta tutuklu Bingöl’ün tahliyesi talep ediliyor.

Ne olmuştu?

Varto ilçesine bağlı Teknedüzü köyündeki evine 6 Nisan 2016’da yapılan baskında gözaltına alınarak tutuklanan 75 yaşındaki Sise Bingöl, 23 Haziran 2016 günü Muş Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tahliye edilmişti.

Üç aylık tutukluluk süreci ve hastalığı göz önünde bulundurularak tahliye edilen Bingöl’e, 10 ay sonra görülen duruşmada “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlaması ile 4 yıl 2 ay hapis cezası verilmişti.

Erzurum İstinaf Mahkemesi tarafından 8 Nisan günü cezasının infazının onaylanmasının ardından tekrar tutuklanarak Muş E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilen Sise Bingöl, 4 Ekim’de ring aracıyla Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmişti.

Bingöl’ün sağlık sorunları her geçen gün ağırlaşıyor ancak yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmiyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Başkanlık sisteminin ilk MGK toplantısı sona erdi: 'ABD'nin tehdit dili kabul edilemez'
Sonraki Haber
YKS sonuçları açıklandı