Ana SayfaDünya“Kara turizm”: Tayland’da çocukların kurtarıldığı mağara müze oluyor

“Kara turizm”: Tayland’da çocukların kurtarıldığı mağara müze oluyor

HABER MERKEZİ – Tayland’da on iki çocuk ve antrenörün kurtarıldığı mağaranın bulunduğu yerin müzeye dönüştürüleceği açıklandı. Eleştirel literatürde “kara turizm” veya “negatif kültür mirası” adı verilen bu durum “trajedinin sermayeye tahvili” olarak yorumlanıyor.

Taylandlı yetkililer, geçtiğimiz günlerde yanlarında antrenörleriyle birlikte on iki çocuğun iki haftadan uzun süre mahsur kaldığı mağaranın bulunduğu yeri müzeye dönüştürme kararı aldı.

Girişimin öncülüğünü, kurtarma çalışmalarının başında bulunan ve bölgenin eski valisi olan Narongsak Osottanakorn yürütüyor.

e-skop’un hyperallergic’ten çevirerek aktardığına göre Osottanakorn, konuyla ilgili yapılan basın toplantısında şöyle dedi:

“Bölge, kurtarma çalışmalarının nasıl ilerlediğini gösteren canlı bir müzeye dönüştürülecek. İnteraktif bir veritabanı kuracağız. Burası Tayland’ın önemli turizm merkezlerinden biri olacak.”

Müzenin yıl boyu açık mı olacağı veya elde edilen gelirin nasıl kullanılacağı konusunda henüz bilgi yok.

Film hazırlığı da var

Tayland’da müze planlarının yanı sıra, bu olayı konu alan bir filmin de hazırlık aşamasında olduğu söyleniyor.

ABD sinema endüstrisinden bazı temsilciler, kurtarma çalışmalarının son gününde koşulların film çekmeye uygun olup olmadığını görmek için bölgeye gelmiş. Kurtarma çalışmalarını konu alan bir film çekmeye talip en az iki şirket olduğu söyleniyor.

Auschwitz’den bugüne: Trajedinin sermayeye tahvili yeni değil

Dünya kamuoyunu sarsan bir trajedinin sermayeye tahvil edilmesi yeni bir şey değil. Hükümetlerin bu tür yerleri müzeleştirdiği örneklere çok rastlanıyor; eleştirel literatürde buna “kara turizm” [dark tourism] veya “negatif kültür mirası” adı veriliyor.

Bunun en bilinen örneği, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sadece iki sene sonra müzeye dönüştürülen Auschwitz toplama kampıydı.

Çocukların bazıları mülteci

New York Times’ın haberine göre, mağarada mahsur kalan çocuklardan bazıları, Myanmar’dan kaçmış devletsiz mültecilerdi.

Ne olmuştu?

Taylan’da yaklaşık bir ay önce girdikleri mağarada muson yağmurlarının yarattığı sel sebebiyle mahsur kalan yaşları 11 ile 16 arasında değişen on iki çocuk ve 25 yaşındaki antrenörleri için uluslararası kurtarma operasyonu başlatılmıştı.

Operasyon kapsamında birçoğu ordu mensubu 40 profesyonel dalgıç, bir bölümü su dolu 4 kilometrelik mağara dehlizlerinde oksijen tüpleri ve halatlarla kurtarma zinciri oluşturmuştu.

Günlerce devam eden operasyonda on iki çocuk ve antrenör kurtarılmıştı.

Previous post
Başkanlık sisteminde hangi kuruluş, nereye bağlandı?
Next post
AKP'nin bedelli askerlik teklifi: 25 gün askerlik şartı da var