Ana SayfaGüncelKubrick’in 60 yıldır kayıp olan senaryosu bulundu

Kubrick’in 60 yıldır kayıp olan senaryosu bulundu

HABER MERKEZİ – Ünlü yönetmen Stanley Kubrick’in 60 yıldır kayıp olan senaryosu bulundu. Kubrick’in senaryoyu, yazar Stefan Zweig’ın “Yakıcı Sır” adlı kısa romanından uyarladığı belirtildi.

‘Cinnet’, ‘Otomatik Portakal’, ‘Full Metal Jacket’, ‘Gözleri Tamamen Kapalı’ gibi kült filmlerin yönetmeni Stanley Kubrick’in, 60 yıldır kayıp olan senaryosu ortaya çıktı.

Senaryo, Bangor Üniversitesi’nden Nathan Abrams tarafından keşfedildi.

Senaryoyu bulmaktan ötürü yaşadığı heyecanı anlatan Abrams, “Bunu keşfettiğime inanamadım. Gerçekten çok heyecan verici. Bu senaryonun kayıp olduğu düşünülüyordu. Kubrick hayranları, sanatçının bu eseri uyarlamayı ne kadar istediğini bilir ama kimse bu senaryonun tamamlandığını düşünmüyordu. Şimdi ise elimizde bir kopya var ve bu neredeyse bitmiş bir senaryo” dedi.

Senaryo Zweig romanından uyarlama

Senaryonun, yazar Stefan Zweig’in 1913 tarihli ‘Yakıcı Sır’ isimli kısa romanından uyarlandığı belirtildi.

Üzerinde 24 Ekim 1956 tarihli bir MGM Studios damgasıyla ortaya çıkan senaryonun neden film yapılamadığına dair ise iki iddia var.

Bunlardan ilki, Kubrick’in o sırada oyuncu Kirk Douglas’la birlikte savaş karşıtı filmi ‘Zafer Yolu’nun (Paths Of Glory) çekimlerine başlaması. Bir diğer düşünce ise MGM’nin yapımcı ortağı James B. Harris’in bu hikâyenin filme uyarlanamayacağını düşünmesi nedeniyle senaryodan vazgeçildiği yönünde.

Kubrick’in senaryoyu ‘Zafer Yolu’nda beraber çalıştığı senarist Calder Willingham’la kaleme aldığı kaydedildi.

Previous post
"İmralı'dan haber yok": HDP'li vekilden CPT'ye Öcalan eleştirisi
Next post
Silopi'nin ardından Cizre: Elektrik verilmiyor, aileler evlerini terk ediyor