Ana SayfaGüncelLeyla Güven hakkındaki karara yapılan itiraz reddedildi

Leyla Güven hakkındaki karara yapılan itiraz reddedildi

HABER MERKEZİ – HDP’den Hakkari milletvekili seçilen DTK Eş Başkanı Leyla Güven hakkında, tahliye talebiyle bir üst mahkemeye yapılan başvuru reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Hakkari milletvekili seçilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in tutukluluğuna avukatlarının yaptığı itiraz üzerine Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Haziran’da tahliye kararı vermişti.

Karara rağmen Güven’in tahliyesi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından engellenmiş ve savcılığın üst mahkemeye yaptığı itirazın sonucu beklenmişti.

İtirazı değerlendiren Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi de tahliye kararını kaldırarak Güven’in tutukluluğunun devamına karar vermişti.

Bunun üzerine Güven’in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle 3 Temmuz’da bir üst mahkeme olan Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti.

İtirazı değerlendiren mahkeme, oy birliğiyle aldığı kararda Güven hakkında verilen tutuklama kararının yasaya ve usule aykırı olmadığını öne sürerek, bu kararın kaldırılması için yapılan itirazı reddetti.

Mahkeme, kararının gerekçesinde ise Güven’in “PKK ve KCK çıkarları doğrultusunda yoğunluk arz edecek şekilde propaganda yaptığı, bu tarz eylemelere destek verdiği ve katıldığı, DTK’nin örgüt tarafından ilan edilen kararlarını destekler mahiyette açıklamalarda bulunduğunu” savundu.

MA’nın haberine göre mahkeme, Güven’in ‘örgütsel nitelikteki eylemler’e katılarak “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya ve toplumsal ayrışmaya sebep olmak amacıyla halk kitlelerini etkilemeye çalıştığını” da iddia etti.

Güven’in avukatları, bu karar üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.