Ana SayfaGüncelLeyla Güven için aynı mahkeme dün ‘tahliye’, bugün ‘tutukluluğa devam’ dedi

Leyla Güven için aynı mahkeme dün ‘tahliye’, bugün ‘tutukluluğa devam’ dedi

HABER MERKEZİ – 24 Haziran’da HDP’den Hakkari Milletvekili seçilen Leyla Güven hakkında oy birliğiyle tahliye kararı veren mahkeme, bu kez oy birliğiyle ‘tutukluluk halinin devamı’ kararı verdi. Güven’e tahliye kararı veren hakimin yerine, HDP’li Baluken’e ceza veren hakimin mahkemede yer alması ise dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Hakkari milletvekili seçilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in tutukluluğuna avukatlarının yaptığı itiraz üzerine Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Haziran’da tahliye kararı vermişti.

Ancak aynı mahkeme bu kez oy birliğiyle Güven’in ‘tutukluluk halinin devamına’ karar verdi.

Tahliye kararı veren hakimin yerine, Baluken’e ceza veren hakim

Güven’in yargılandığı davanın bugün görülen duruşmasına, seçimlerden sonra avukatların başvurusu üzerine Güven hakkında tahliye kararı veren mahkeme başkanı ve bir üye hakim ‘izinli oldukları’ gerekçesiyle katılmadı.

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde izne ayrılan başkan ve üye hakimin yerine ise HDP’li İdris Baluken’e ceza veren üye hakim getirildi.

Duruşmaya katılan Leyla Güven ve avukatlarının savunma yapmasının ardından duruşmaya karar için ara verildi.

Savcı, Güven’in tutuklu yargılanmasına ilişkin görüş bildirdi. Verilen aranın ardından mahkeme, DTK Eş Başkan ve HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’nin tutukluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 4 Kasım 2018 tarihine erteledi.

Ne olmuştu?

Leyla Güven’in tutukluluğuna avukatlarının yaptığı itiraz üzerine Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye kararı vermiş ancak karara rağmen HDP’den vekil seçilen Güven’in tahliyesi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından engellenmiş ve savcılığın üst mahkemeye yaptığı itirazın sonucu beklenmişti.

İtirazı değerlendiren Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi de tahliye kararını kaldırarak Güven’in tutukluluğunun devamına karar vermişti.

Bunun üzerine Güven’in avukatı, Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle 3 Temmuz’da bir üst mahkeme olan Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etmişti.

İtirazı değerlendiren mahkeme de oy birliğiyle aldığı kararda Güven hakkında verilen tutuklama kararının yasaya ve usule aykırı olmadığını öne sürerek, bu kararın kaldırılması için yapılan itirazı reddetmişti.

Mahkeme, kararının gerekçesinde ise Güven’in “PKK ve KCK çıkarları doğrultusunda yoğunluk arz edecek şekilde propaganda yaptığı, bu tarz eylemelere destek verdiği ve katıldığı, DTK’nin örgüt tarafından ilan edilen kararlarını destekler mahiyette açıklamalarda bulunduğunu” savunmuştu.

Mahkeme, Güven’in ‘örgütsel nitelikteki eylemler’e katılarak “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya ve toplumsal ayrışmaya sebep olmak amacıyla halk kitlelerini etkilemeye çalıştığını” da iddia etmişti.

Güven’in avukatları, bu karar üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapacaklarını bildirmişti.

Previous post
Soma Davası: Can Gürkan'a 'taksir'den 15 yıl hapis cezası, Alp Gürkan'a beraat
Next post
Norveç'te petrol platformunda çalışan 669 işçi greve çıktı