Ana SayfaDünyaMacaristan, BM’nin ‘mülteci paktı’ndan çekiliyor

Macaristan, BM’nin ‘mülteci paktı’ndan çekiliyor

HABER MERKEZİ – Macaristan, sadece ABD’nin boykot ettiği Birleşmiş Milletler’in ‘mülteci paktı’ndan çekileceğini duyurdu.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, ülkesinin, Birleşmiş Milletler’in (BM) göçü küresel çapta düzenlemeyi öngören süreçten çekilme kararı aldığını açıkladı.

Szijjarto, düzenlediği basın toplantısında, bu hamlenin Macaristan’ın “güvenlik” çıkarlarına aykırı olduğunu iddia etti.

AA’nın haberine göre ülkesinin bu süreçten çekilme kararı aldığını belirten Szijjarto, BM’nin ‘mülteci paktı’nın olağanüstü derecede tehlikeli, aşırıcı, ön yargılı ve göçe teşvik edici olduğunu öne sürdü.

Szijjarto, “Bizim için en önemli konu Macaristan ve Macarların güvenliği. Bu doküman ülkenin güvenlik çıkarlarına aykırı. Macar hükümetine göre BM’nin küresel göç paketi sağduyuya ve Avrupa’nın güvenliğinin tekrar sağlanması niyetine ters” dedi.

Macaristan’ın, Fas’ın Marakeş kentinde Aralık ayında düzenlenecek olan ve paktın kabul edilmesinin beklendiği bakanlar düzeyindeki zirveye katılmayacağını da söyleyen Szijjarto, söz konusu metnin BM Genel Kurulu’nda oylamaya sunulması halinde ise “hayır” oyu kullanacaklarını ifade etti.


Küreselde paralel evrenler: Macaristan’da adil olmayan seçimlerle beraber neler değişiyor?


‘Mülteci paktı’

BM üyesi ülkelerin büyük kısmının geçen hafta üzerinde anlaştığını duyurduğu paktın, küresel çapta mültecilerin güvenliğini sağlamayı ve göçü düzenlemeyi amaçladığı savunuluyor.

Macaristan’ın daha önce şartlı onay verdiği ve sadece ABD’nin boykot ettiği paktın tam adı ise “Güvenlik için Küresel Sözleşme, Düzenli ve Nizami Göç”.

34 sayfadan oluşan sözleşme, göç konusunda anlaşmaya varılan ilk uluslararası sözleşme olma özelliğini taşıyor.