Ana SayfaGüncelMeclis’te yemin eden Erdoğan: Bana başkan diyebilirsiniz

Meclis’te yemin eden Erdoğan: Bana başkan diyebilirsiniz

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis’te yemin etti ve yeni sisteme resmen geçilmiş oldu. Erdoğan yaptığı kısa açıklamada ise “Bana başkan diyebilirsiniz” dedi. Erdoğan’ın yemini esnasında CHP, HDP ve İYİ Partili vekiller ayağa kalkmazken, AKP ve MHP’li vekiller Erdoğan’ı dakikalarca ayakta alkışladı. Meclis’in ardından Saray’da bir tören düzenleyen Erdoğan, burada da “Yürütme organının tüm yetkileriyle geldim” dedi. Bu arada Saray’daki törende AB üyesi ülkelerden aşırı sağcı Macaristan Başbakanı Victor Orban ile Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev dışında bir Batı temsilcisi yoktu. İlk gün törenine İslam İşbirliği Teşkilatı da katılmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yoğun güvenlik önlemleri ile geldiği Meclis’te yemin etti.

Erdoğan’ın Meclis’te yemin etmesiyle birlikte parlamenter sistem sona erdi ve resmi adı “Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olan başkanlık sistemine geçilmiş oldu.

Erdoğan Meclis’te yemin ederken CHP, az sayıda oturuma katılım gösteren HDP’liler ile İYİ Partili vekiller ayağı kalkmadı. AKP ve MHP’li vekiller ise Erdoğan’ı dakikalarca ayakta alkışladı.

Erdoğan: Bana başkan diyebilirsiniz

Erdoğan yemin ettikten sonra Meclis çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İlk açıklaması “Hayırlı olsun” olan Erdoğan, gazetecilerin “Size cumhurbaşkanı mı yoksa başkan mı diyeceğiz?” sorusuna ise “Başkan diyebilirsiniz” yanıtını verdi.

Saray’dan seslendi: Yürütme organının tüm yetkileriyle geldim

Fotoğraf: @tcbestepe / Twitter

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’ten ayrıldıktan sonra Anıtkabir’i ziyaret etmek üzere yola çıktı. Bu ziyaretinin ardından da Beştepe’deki Saray’da “Cumhurbaşkanı Göreve Başlama” törenine katıldı.

Erdoğan, Saray’da düzenlenen törendeki konuşmasında “Bugün yeni bir başlangıç yapıyoruz” dedi.

‘Her alanda çok büyük hamleler yapacaklarını’ söyleyen Erdoğan, “Bugün burada 95 yıllık cumhuriyetimizi yeni bir anlayışla şahlandırmanın sözünü veriyoruz” ifadelerini kullandı ve ekledi: “Cumhurbaşkanlığı makamına, yürütme organının tüm yetkileriyle geldik.”

“Sadece bize oy verenlerin değil, 81 milyonun tamamının cumhurbaşkanı olduğumuzun bilinciyle milletimize layık olmaya çalışacağız” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Cuma günü kabinemizin ilk toplantısını gerçekleştireceğiz. Yeni dönemi yine, reform ve bu reformlarla birlikte de yenilenmenin adımlarını kabinemizle birlikte inşallah atacağız. İskeletini oluşturup çatısını çattığımız yeni yönetim sistemimizi sürekli geliştirerek ileriye taşıyacağız. Bürokrasi değil hizmet üreten bir devlet yapısını inşa etmiş durumdayız. Kılavuzumuz yine demokrasi olacak. Milli iradenin üstünlüğü olacaktır. Her türlü hak ve özgürlükten, ülkemizin sahip olduğu tüm zenginliklerden, köken inanç meşrep bölge şehir farkı olmaksızın vatandaşlarımızın tamamının yararlanmasını sağlayacağız.

Bu ülkede insanların herhangi bir sebepten ötürü dışlandığı, ötekileştirdiği dönemler inşallah bir daha geri gelmemek üzere geride kalmıştır.

En önemli önceliklerimizden biri maziden atiye kuracağımız güçlü köprüyle, nereden geldiğini bilen, nerede durduğunun ve nereye gitmek istediğinin şuurunda nesiller yetiştirmek olacaktır. Eğitim ve kültür politikalarımıza geçmiş dönemlerden çok daha fazla önem vereceğiz. Savunma sanayiinden sınır güvenliğine kadar güçlendireceğiz. Ülkemizi dünyanın en büyük 10 büyük ekonomisinden biri haline getirmek için her alanda çok büyük hamleler yapacağız.

Bugüne kadar tamamladığımız projelerimiz en büyük referansımızdır. Halen devam eden yatırımlarımızı ve taahhüt ettiğimiz projeleri hayata geçirmekle kalmayacak, çok daha büyük projelere imza atacağız.

Türkiye’yi hiç kimsenin yokluktan dolayı, aç açıkta kalmadığı, çocuğunun eğitimini ihmal etmediği bir ülke haline getirme yolunda çok büyük mesafe kat ettik. İnşallah yeni dönemde ülkemizin sosyal devlet niteliğini çok daha güçlü hale getireceğiz. Diğer tüm alanlarda da Türkiye’yi büyütmenin güçlendirmenin çabası içinde olacağız.

Cumhurbaşkanlığı görevine başlama törenimize iştirakiniz için her birinize ayrı ayrı şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Bu güzel günümüzü paylaşmak üzere, yurt dışından gelen tüm misafirlerimize özellikle şükranlarımı sunuyorum.”

Tören’de Batı yoktu

Saray’da yapılan törene Batı ülkeleri katılmamayı tercih etti. AB üyesi ülkelerden yalnızca aşırı sağcı Macaristan Başbakanı Victor Orban ile Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Erdoğan’ın yeni dönemine ‘merhaba’ dedi.

AB Komisyon Başkanı’nı ise törende sadece bir Komiser temsil etti.

Törende en dikkat çekici katılım ise Rusya’dan oldu. Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev törende ülkesini temsil etti.

Erdoğan’ın ilk gün törenine İslam İşbirliği Teşkilatı da katılmadı.

Erdoğan’ın başkanlık törenine devlet başkanı düzeyinde katılan liderler şu ülkelerden: Bulgaristan, Gürcistan, Makedonya, Moldova, Bosna Hersek, Sırbistan, Kosova, Katar, Pakistan, KKTC, Kırgızistan, Sudan, Gine, Zambiya, Gine Bissau, Ekvator, Somali, Moritanya, Gabon, Çad, Cibuti, Venezuela.

Törene devlet başkan yardımcısı, meclis başkanı ya da başbakan düzeyinde katılan ülke sayısı ise 19 oldu. Bu ülkeler arasında ise Libya, Afganistan, Irak, Özbekistan, Kuveyt, Fas, Belarus, Gambiya, Kongo, Rusya, Azerbaycan, Macaristan, Arnavutluk, Ukrayna, Kazakistan, Filistin, Cezayir, Senegal, Nijer yer aldı.

Previous post
Mısır'da tacize uğradığı için şikayette bulunan kadına 8 yıl hapis cezası
Next post
İki yıldır tutuklu olan gazeteci Oruç, tahliye olur olmaz tekrar gözaltına alındı