Ana SayfaEkonomiMerkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

HABER MERKEZİ – Merkez Bankası, iktisatçıların beklentilerinin aksine haftalık repo faiz oranında değişiklik yapmadı. Karar sonrası TL’de kayıplar yaşandı.

Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) Temmuz ayı toplantısını gerçekleştirdi.

Banka, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

İktisatçıların beklentisi 100-125 baz puan artış olacağı yönündeydi.

PPK sonrası yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talebe dair yavaşlama sinyalleri artmaktadır.

Yakın dönemde maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık enflasyon üzerinde etkili olmuştur. Öte yandan, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarının etkisinin azalacağı öngörülmekle birlikte enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikasının uzun bir müddet korunmasının gerekebileceği değerlendirmesinde bulunmuştur.”

Faiz kararı sonrası kurda yükseliş

Yurtiçi piyasa MB’nin faiz kararına sert tepki gösterdi, Türk Lirası varlıklarda kayıp yaşandı.

Karar öncesi 4.76 seviyelerinde yer alan dolar/TL 4.91 seviyesini aştı.

Euro/TL ise 5.56 seviyesinden 5.71’e yükseldi.

Borsa İstanbul da 95.000 seviyelerinden yüzde 3 düşüşle 93.000 seviyelerine geriledi.

İktisatçılar ne diyor?

MB’nin beklentilerin aksine aldığı faiz oranında değişikliğe gitmeme kararını iktisatçılar değerlendirdi. Yorumlar şöyle:

Prof. Dr. Murat Ferman

“Faiz artırması bağımsızlığın göstergesi için ön şart olarak görülüyordu. Ay sonu enflasyon rakamı daha da önem kazandı.”

Ümit Akçay

“Merkez Bankası’nın faizi artırmaması, ‘yumuşak iniş’ değil, ‘sert çakılma’ senaryosunun işlediğini gösteriyor. Faizleri daha da artırmak, ekonomik büyümeyi daha da boğacak idi. Ancak bu sefer yeni bir kur şoku gelecek. Döviz-faiz kıskacı işliyor, yapısal kriz derinleşiyor.

Resesyon beklentisi, ‘iç talepteki yavaşlama’ olarak TCMB açıklamasına yansımış. Bunun enflasyonu da düşüreceği varsayılıyor. Ancak varsayımın yumuşak karnı, kur şoku. Kur şoku nedeniyle resesyon olsa da enflasyon düşmeyebilir: Stagflasyon”

Mustafa Sönmez

“Tüketici fiyatları Ağustos ayında en 3 puan artacak.”