Ana SayfaEkonomiMoody’s ve S&P’den yeni kabineye ilişkin ilk açıklamalar

Moody’s ve S&P’den yeni kabineye ilişkin ilk açıklamalar

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabineye atadığı isimlerin kesinleşmesinin sonrasında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Moody’s, Türkiye’yi yakından takip ettiklerini belirtti. S&P’den yapılan açıklamada, Erdoğan’ın ekonomi yönetimini damadı Albayrak’a emanet etmesinin iktidarın giderek merkezileştiğinin bir göstergesi olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabineye atadığı isimlerin belli olmasının ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) ve Moody’s’den açıklamalar geldi.

S&P: Yeni kabine iktidarın merkezileştiğinin göstergesi

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’yi yakından izlediğini bildirdi.

S&P’den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ı Hazine ve Maliye Bakanı olarak atamasının ülkede iktidarın giderek merkezileştiğinin önemli bir göstergesi olduğu kaydedildi.

Reuters haber ajansına konuşan S&P uzmanlarından Frank Gill de “Kurumlar bağımsız olduğunda kamu görevlilerinin yetkisi olur, siyasi olmayan düzeyde teknik kararlar alırlar, ancak Türkiye’de artık durum böyle değil” diye konuştu.

“OHAL konusundaki politikanın ne olacağını, genel mali durumun ne olacağını yakından izliyoruz” diyen uzman, “Kredi Garanti Fonu mekanizmasın daha da geliştirilecek mi? Bankaların fonlama kapasitesinin tamamına yakınının kullanıldığı gözönüne alındığında büyüme nereden gelecek?” diye konuştu.

Gill, Türkiye’nin çok büyük cari açıkları olduğuna dikkat çekerek, “Büyümeyi sürdürebilecek son sektör kamudur” dedi.

S&P’ye göre Türkiye’nin yerli ve yabancı para cinsinden görünümü olumsuz. Kuruluş, finans piyasalarındaki baskının artması halinde Türkiye’nin görünümünün daha da kötüye gidebileceği uyarısında bulunuyor. S&P’ye göre bu durum, Erdoğan’ın gelecekte atacağı adımlarla doğrudan ilintili.

Öte yandan S&P, Türkiye’nin kredi notunu BB- olarak açıklamıştı. Bu, Moody’s ve Fitch gibi diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlardan daha düşük.

Moody’s: Kişiler değil ekonomi politikaları önemli

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ise yeni kabineyle ilgili, “Yeni hükümetin politika platformunu ortaya çıktıkça izleyeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Moody’s,  Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesinin odak noktasında kişilerin değil uygulanacak ekonomi politikalarının olduğunu bildirdi.

Açıklamada, “Bu tür politikalar, ekonomideki güveni iyileştirmek ve Türkiye’nin geniş cari açığının zorunlu finansmanını sağlayabilme becerisini güvenceye almak ve dış geri ödeme gerekliliklerini karşılamak konusunda kilit rol oynayacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Önümüzdeki dönemde politika eylemlerinin takip edileceğine işaret eden Moody’s’in açıklamasında, “Bu nedenle yeni hükümetin politika platformunu ortaya çıktıkça izleyeceğiz” ifadesine yer verildi.

Previous post
Antalya'da iş cinayeti: Akıma kapılan işçi yaşamını yitirdi
Next post
Stephen King karakterleri bu kasabada: “Castle Rock”