Ana SayfaDünyaNSU davasında karar açıklandı

NSU davasında karar açıklandı

HABER MERKEZİ – Almanya’da 8’i Türkiye’den olmak üzere toplam 9 göçmeni ve bir polisi seri cinayetler şeklinde infaz eden Neo-Nazi örgüt NSU üyelerinin yargılandığı davanın karar duruşmasında baş sanık Beate Zschäpe ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Müdahil avukatlar, devletin olaylara ilişkin sorumluluğunun üzerine gidilmesi için yeni hukuki süreçler başlatacaklarını açıklarken, antifaşist örgütler ve inisiyatifler gün boyu birçok kentte protesto düzenleyecek.

Almanya’da 8’i Türkiye’den, 1’i Yunanistan’dan 9 göçmen esnafı ve bir polisi öldürmenin yanı sıra banka soygunları yapmak ve bombalı saldırılar düzenlemekle suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı Neo-Nazi örgütüne yönelik beş yıl süren davanın karar duruşması görüldü.

Beate Zschäpe

Mahkeme heyeti, davanın baş sanığı Beate Zschäpe’yi suçlu bularak ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

Davanın diğer sanıklarından aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti’nin (NPD) eski yöneticilerinden Ralf Wohlleben örgüte “yardım ve yataklık etmek” suçundan 10 yıl hapis cezası alırken, sanık Andre Eminger’e ise iki yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Başsavcı mütalaasında örgüte yardım etmekle suçlanan Eminger ile aynı şekilde örgüte yardım etmekle suçlanan Wohlleben hakkında 12 yıl hapis cezası talep etmişti.

Carsten Schultze ve Holger Gerlach ise üçer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Başsavcılık Gerlach’ın beş yıl, Schultze’nin ise üç yıl hapis cezası almasını istemişti.

Avukatlar yeni davalar açacak

Müdahil avukatlar, karar duruşması öncesi yaptıkları açıklamada, Münih’teki dava tamamlansa da yeni hukuki süreçler başlatacaklarını açıklamıştı.

NSU’ya çok daha büyük bir ağın destek verdiği yönünde bulgular olmasına karşın bunun bugüne kadar ortaya çıkartılamamasına tepki gösteren avukatlar, devletin infazların önlenememesindeki sorumluluğunun ve bazı kamu çalışanları hakkındaki iddiaların üzerine gitmek istediklerini belirtti.

Avukatlar, özellikle de başsavcılığın bu yöndeki girişimlerin önünü kesmesini dava süresince eleştiriyordu.

Birçok kentte protesto

Karar öncesi davadan çıkacak sonucun beklentilerin altında olacağını kaydeden ve ölümlerde istihbarat örgütlerinin rolünün açığa çıkarılmadığına işaret eden antifaşistler, gün boyunca Almanya’nın birçok kentinde protesto gösterileri düzenleyecek.

Sabah saat 08.00’den itibaren Münih’teki Eyalet Yüksek Mahkemesinin önünde başlayan eyleme Almanya’nın diğer kentlerinden gece otobüslerle yola çıkanlar da katılacak.

Konuşmaların olacağı eylemden sonra akşam saatlerinde ise yine Münih’te büyük bir yürüyüş gerçekleştirilecek.

Aynı gün Köln ve Hamburg başta olmak üzere pek çok kentte de eylemler yapılacak. Köln’deki eylem, bombalı saldırının düzenlendiği ve Türkiyelilere ait işyerlerinin yoğun olduğu Keup Caddesi’nde gerçekleştirilecek.

Öte yandan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyeli işçi ve emekçileri başta Münih olmak üzere değişik kentlerde yapılacak antifaşist gösterilere katılmaya çağırdı.

Hayatını kaybedenler

Nasyonal Sosyalist Yeraltı üyeleri tarafından 2000-2007 yılları arasında öldürülenlerin isimleri şöyle:

Enver Şimşek, Abdurrahim Özüdoğru, Süleyman Taşköprü, Habil Kılıç, Mehmet Turgut, İsmail Yaşar, Theodoros Boulgarides, Mehmet Kubaşık, Halit Yozgat, Michele Kiesewetter