Ana SayfaGüncel“OHAL kalıcılaştırılıyor”: Yeni düzenlemeyle Valilere ‘bölgesel OHAL’ yetkileri yolda

“OHAL kalıcılaştırılıyor”: Yeni düzenlemeyle Valilere ‘bölgesel OHAL’ yetkileri yolda

HABER MERKEZİ – Hükümetin yapacağı yeni düzenleme ile Valilere, ‘bölgesel OHAL’ yetkileri vermek için TMK’da değişiklik yapacağı öne sürüldü. Bu ise OHAL’i kaldırma sözü veren hükümetin OHAL’i kalıcılaştırma ‘arayışı’ olarak nitelendiriliyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin, 19 Temmuz’da bir kez daha yenilenmeyeceği belirtilen olağanüstü halin (OHAL) bazı yetkilerini gerekli olduğu hallerde bölgesel olarak kullanmak için yasal düzenleme yapacağı öne sürüldü. Bu ise “OHAL’i kalıcılaştırma” olarak değerlendiriliyor.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre OHAL yerine Terörle Mücadele Yasası’nda (TMK) değişikliğe gidilmesi benimsenerek Meclis’e götürülmesine karar verildi. Buna göre ise yaklaşık 100 maddelik yasal düzenleme yapılarak sisteme ‘kısmi OHAL’, ‘kriz yönetim bölgesi’ veya ‘güvenli bölge oluşturma’ adında yeni uygulamalar gireceği iddia ediliyor.

Konuya dair Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Kenan Kırkaya’nın haberinde de bu yöntemle “OHAL kaldırılsa bile etkilerinin kalıcılaştırılacağına” dikkat çekiliyor.

Valilere ‘bölgesel kriz yönetimi’ ilan etme yetkisi

Habere göre büyük ‘terör olayları’ karşısında olayın bulunduğu bölgelerde OHAL ilan edilebilecek ve hükümete de ilgili bakana veya valilere, il ve ilçelerin özel durumlarında sadece o bölgede geçerli olmak ve süre belirtmek kaydıyla ‘bölgesel kriz yönetimi’ ilan etme yetkisi verilecek.

Yeni düzenleme ile ayrıca güvenli bölge oluşturma kapsamında, geçici sokağa çıkma yasağı ilanı, kentlerde gösteri yürüyüşlerini veya etkinlikleri güvenlik gerekçesiyle iptal etme, ‘terör faaliyeti’ veya ‘aşırılık yanlısı fikirlerin propagandasının yapıldığı mekanlar’ı kapatma yetkisi de verilebilecek.

İçişleri Bakanlığı’na yeni yetkiler

Önceki gün bakanlıkların yeniden yapılanmasını içeren ‘uyum’ Kanun Hükmünde Kararnamesi’nde (KHK) İçişleri Bakanlığı’nın görevleri yeniden tanımlanırken, kısmi OHAL’e olanak veren düzenleme de yapılmıştı.

Bakanlığın görevleri arasına “yurdun iç politikasına, il ve ilçelerin genel ve özel durumları ile ilgili değerlendirmeler yapmak ve Cumhurbaşkanına teklifte bulunmak” hükmü konulmuştu.

AKP’ye yakın medyada “kısmi OHAL” şeklinde servis edilen bu durum “OHAL’i kalıcı kılmanın adımı” olarak nitelendiriliyor.

TMK’de yapılacağı belirtilen ilgili değişikliklerle de OHAL’in bütün yetkilerinin zaten tartışmalı olan bu yasaya yedirileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı bir değerlendirmede, “OHAL’in kaldırılabileceğini ancak ihtiyaç duyulan her an yeniden geri gelebileceğini” belirtmişti.

Previous post
Antep'te taksicilik yapan Gülay Gönülalan: Erkekler kadınların gücünden çekiniyor
Next post
Trump: ABD'yi NATO'dan çekebilirim ama buna gerek yok