Ana SayfaGüncelOHAL’i kalıcılaştırma hazırlığı: Yerel seçime doğru kayyuma sınırsız süre de yolda

OHAL’i kalıcılaştırma hazırlığı: Yerel seçime doğru kayyuma sınırsız süre de yolda

HABER MERKEZİ – Hükümetin ikinci yılını dolduran ve kaldırılacağını açıkladığı OHAL’i örtülü bir şekilde kalıcılaştırmak için TMK’de yapacağı değişikliklerin ayrıntıları ortaya çıkıyor. Planlanan yasal değişiklilere süre kısıtlaması getirilmeyeceği ve kalıcı olacağı belirtiliyor. Kayyuma sınırsız süre, valilere yasak yetkileri de yolda.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, ‘kısmi OHAL’ olarak nitelendirilebilecek düzenlemeler içeren 30 maddelik bir ‘Terörle Mücadele Yasası’nın hazırlandığını yazdı.

Tasarının gelecek hafta Meclis’te görüşüleceğini belirten Selvi, “Yeni bakanlardan beklentiler” başlıklı yazısında konuya dair şunları kaydetti:

“Yeni döneme, OHAL kaldırılarak olumlu bir başlangıç yapılacak. FETÖ ve PKK tehlikesi sürdüğü, Suriye ve Irak’taki operasyonlar devam ettiği için yasal boşluk oluşmaması amaçlanıyor. O nedenle 30 maddelik bir Terörle Mücadele Paketi geliyor.

OHAL kalıcı hale getiriliyor şeklinde tartışmalar yaşayabiliriz. Fransa da OHAL’i kaldırırken benzer düzenlemeler yapmıştı. Normalleşme sağlanınca, yeni düzenleme olacak mı orasını bilemiyorum. Ama kısmi OHAL ilanı, geçici olarak sokağa çıkma yasağı ilan etme, şehirlerdeki gösteri ve yürüyüşleri güvenlik gerekçesiyle iptal etme, gözaltı ve tutukluluk sürelerini uzatma gibi hükümler geliyor.

30 maddeden oluşacak teklifin çarşamba günü Meclis’e sunulması, önümüzdeki hafta ise yasalaşması bekleniyor.”

Habertük yazarı Muharrem Sarıkaya da kulislere dayandırdığı bilgide, AKP’nin, “OHAL kalktıktan sonra bir boşluk oluşmaması için Fransa’nın da yaptığına benzer bir kanun teklifi” hazırladığını yazmıştı.

Neler var?

  • Gözaltı süresi: AKP’nin hazırladığı teklifte değişiklik yapılması planlanan konulardan birisi gözaltı süresi. OHAL döneminde 30 gün ile başlayan, sonrasında 7+7 güne inen gözaltı süresinin 4+4 olarak düzenlenmesi planlanıyor. OHAL öncesi ise gözaltı süresi 2+2 gündü.
  • Kayyumlara sınırsız yetki: Yasada yapılacak değişiklikle kayyumlara da sınırsız yetki verilmesi planlanıyor. Kayyumların OHAL dışındaki dönemlerdeki en fazla 3 yıl olan görev süresinin yasayla sınırsızlaştırılacağı belirtiliyor.
  • Valilere yeni yasak yetkileri: Yapılması planlanan yasal düzenlemeyle valilere de yeni yasak yetkileri getirileceği belirtiliyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre valiler, teklif ile “sivil toplum örgütlerinin üyeleri, kişiler ve sportif kuruluşlar da dahil 10 gün süreyle vilayete girmelerine engel koyabilecek”.

AKP’nin hazırlığı içinde olduğu bu düzenleme ile ilgili daha önce çıkan ayrıntılarda da gösteri yürüyüşlerini veya etkinliklerin iptali, sokağa çıkma yasakları, bölgesel olağanüstü hal ilanı gibi birçok yasağın zemininin hazırlanacağı belirtilmişti.

Yeni düzenlemeyle hükümete, ilgili bakana veya valilere, il ve ilçelerin özel durumlarında sadece o bölgede geçerli olmak ve süre belirtmek kaydıyla bölgesel OHAL ilan etme yetkisi verilmesinin planlandığı kaydedilmişti.

DBP’li 94 belediyede kayyum var

OHAL kapsamında çıkarılan 674 Sayılı KHK ile 11 Eylül 2016 tarihinden sonra Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 102 belediyesinden 94’üne kayyum atanmıştı.

DBP’nin 27’si kadın 70 eşbaşkanı, 81 de belediye meclis üyesi tutuklu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik Elkitabı' raflarda
Sonraki Haber
Şimdi de Bağcılar: Hastaneye getirilen 392 hamile çocuk adli makamlara bildirilmedi