Ana SayfaDünyaPakistan’da seçim mitinglerine bombalı saldırılar: En az 132 kişi yaşamını yitirdi

Pakistan’da seçim mitinglerine bombalı saldırılar: En az 132 kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Pakistan’ın Mastung ve Bannu kentlerindeki mitinglere yönelik düzenlenen bombalı saldırılarda en az 132 kişi yaşamını yitirdi, 230’dan fazla kişi de yaralandı.

Pakistan’ın güneybatısındaki bir seçim mitingine düzenlenen bombalı saldırıda en az 128 kişi hayatını kaybetti, 200’den fazla kişi de yaralandı.

Quetta kenti yakınlarındaki Mastung’da düzenlenen saldırıda, hayatını kaybedenler arasında Belucistan Avami Partisi (BAP) milletvekili adayı Navabzade Siraj Raisani’nin de olduğu bildirildi.

Mastung’daki saldırıyı IŞİD’in üstlendiği aktarıldı.

Pakistan’ın kuzeyindeki Bannu’daki bir başka seçim mitingini hedef alan saldırıda da dört kişi yaşamını yitirdi, 30’dan fazla kişi yaralandı.

Mitinglere saldırılar artıyor

Pakistan’da ay başından bu yana mitinglere ve parti binalarına düzenlenen saldırı sayısı 6’ya yükseldi.

11 Temmuz’da Peşaver kentinde bir seçim mitingini hedef alan bombalı saldırıda ise aralarında milletvekili adayı Harun Bilur’un da bulunduğu en az 21 kişi yaşamını yitirmişti. Saldırıyı Taliban üstlenmişti.

Navaz Şerif ve kızı Meryem Şerif tutuklandı

Öte yandan Pakistan’da seçimler öncesi yolsuzluk suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Başbakan Navaz Şerif, teslim olmak için döndüğü ülkesinde uçaktan iner inmez tutuklandı.

Navaz Şerif ile birlikte Pakistan’ın Lahor kentine dönen ve yine aynı suçtan 7 yıl hapis cezası verilen Şerif’in kızı Meryem Şerif de havalimanında tutuklandı.

Her iki isim de Lahor’dan başkent İslamabad’a götürüldü.

Pakistan’daki genel seçimler

  • 342 sandalyeli Pakistan Ulusal Meclisi’nin üyeleri seçilecek.
  • Başlıca partiler Navaz Şerif’in PML-N’i, eski kriket yıldızı Imran Khan’ın partisi PTI ve Bilawal Bhutto Zardari’nin partisi PPP.
  • Sivil bir hükümet tam bir dönem iktidarda kaldıktan sonra görevi bir sonraki sivil hükümete ikinci kez devredecek.
  • Gözlemcilere göre seçim öncesi siyasiler, gazeteciler ve orduyu eleştirenlere baskı yapılıyor.
  • Ordu, seçim sandıklarını korumak ve oylamanın “adil ve özgür” geçmesini sağlamak için 371 bin askerin görevlendirileceğini açıkladı.

Bu haberde arşivimiz, BBC Türkçe, DW Türkçe ve AA’dan yararlanılmıştır.