Ana SayfaGüncelRTÜK’ten Zarok TV’ye ‘Kürdistan’ cezası

RTÜK’ten Zarok TV’ye ‘Kürdistan’ cezası

HABER MERKEZİ – RTÜK, Kürtçe yayın yapan çocuk kanalı Zarok TV’ye, yayınlanan iki şarkıda geçen ‘Kürdistan’ kelimesi nedeniyle ceza verdi. Gazetemize konuşan kanalın sahibi Behçet Sevim, kullandıkları iki eserin de bandrollü olduğunu belirterek “Eğer böyle bir karar varsa öncelikle bu iki eserin bulunduğu albümlerin toplatılması gerekiyor. Böyle bir karar da yok” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk Kürtçe çocuk kanalı Zarok Tv’ye, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından ceza kesildi.

Evrensel’in haberine göre ceza, Zarok Tv’de yayınlanan “Yarin u Şerko” adlı programda söylenen iki Kürtçe şarkının (“Gulamın Cızîra Botane” ve “Kurdistan pir şêrîne”) sözlerinde geçen “Kürdistan” kelimesiyle Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilmeyen bir bölgeye atıf yapıldığı için verildi.

RTÜK, karara gerekçe olarak ise şunları öne sürdü:

“Terör örgütleri kendi ideolojik yapılarını güçlendirebilmek amacıyla çeşitli araçlara başvurmaktadır. Bunu yaparken ise silahlı ve silahsız yöntemler benimsenmekte, özellikle en etkili ve yaygın kullanılan medya unsurlarından televizyon yayınları bu hususta örgüt tarafından en etkin propaganda aracına dönüşmektedir.”

Para ve program durdurma cezası

MA’nın haberine göre kanala, yayınlara ilişkin “terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz” ilkesini ihlal gerekçesiyle, reklam gelirlerinin yüzde 2’si ile yüzde 5’i arasında para cezası ve 5 kez program durdurma cezası verildi.

“Programda kullanılan iki eserin de bandrolü var”

Gazete Karınca’ya konuşan Zarok TV’nin sahibi Behçet Sevim, kararın RTÜK tarafından alındığını ancak bu kararda RTÜK içerisinde bazı şahısların etkili olduğunu söyledi.

Behçet Sevim, Cumhurbaşkanın Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’a yaptığı ziyarette ‘Kürdistan’ dediğinin, bunların görüntülerde mevcut olduğunu ve isteyen herkesin de izleyebileceğini de belirtti. Kullandıkları iki eserin de bandrollü olduğunu ifade eden Sevim, “Eğer böyle bir karar varsa öncelikle bu iki eserin bulunduğu albümlerin toplatılması gerekiyor. Böyle bir karar da yok” diye konuştu.

Behçet Sevim, karara itiraz edeceklerini ve dava açacaklarını da sözlerine ekledi.

Previous post
İstanbul'da yağış bugün de sürecek
Next post
Manisa'da şüpheli kadın ölümü