Ana SayfaGüncelŞizofreni hastası tutuklu tek kişilik hücrede tutuluyor: “Kendini öldürme riski var”

Şizofreni hastası tutuklu tek kişilik hücrede tutuluyor: “Kendini öldürme riski var”

HABER MERKEZİ – Gördüğü işkenceler sonrası şizofreni tanısı konulan hasta tutuklu Yaşar Eriş’in, tek başına tutulduğu hücrede intihar etme riski bulunduğu belirtiliyor. Eriş’in sürekli sesler duyduğunu, parçalanmış insan ve hayvan yüzleri gördüğünü söyleyen vasisi Arzu Aksakal, “Tedavisi düzenli bir şekilde yapılmadığı ve gözetim altında olmadığı için her an kendini öldürme riski söz konusu. Teşhisi konulan bir hastalık karşısında tek kişilik hücrede tutulması işkencedir” diyor.

Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu Yaşar Eriş, teşhisi konulan şizofreni hastalığı nedeniyle sağlık sorunları yaşıyor.

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Elif Çetiner’in haberine göre 2001 yılında “örgüt üyesi olmak” iddiası ile tutuklanıp, ağırlaştırılmış müebbet cezası verilen Eriş’e ilk olarak askere gittiği dönemde uğradığı şiddet sonrası şizofreni tanısı konulmuş.

Tutuklandığı ilk ay boyunca yine ağır işkencelere maruz kalması üzerine ise tedavi için Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne kaldırılan Eriş’in tedavisi yarıda kesilmesi nedeniyle zaman içerisinde ilerlemiş.

Ailenin durumu

Eriş’in babası bundan 12 yıl önce ağırlaştırılmış müebbet cezasını duyunca kalp krizi geçirip hayatını kaybetmiş. Annesi ise 3 yıl önce acılara dayanamadığı için intihar ederek yaşamını sonlandırmış.

Eriş’in kanser hastası olan bir kız kardeşi ile Almanya’da yaşamak zorunda olan ablası ve uzun yol şoförü olan abisi var. Halihazırdaki vasisi ise Arzu Aksakal.

Tek kişilik hücrede tutuluyor

Verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasından dolayı tek hücrede tutulan Eriş’in durumu hakkında bilgi veren vasisi Arzu Aksakal, Eriş’in sağlık durumunun giderek ağırlaştığını söylüyor.

Aksakal, görüşlerine gittiği Eriş’le aralarında geçen diyalogu şöyle anlatıyor:

“Sürekli sesler duyduğunu, parçalanmış insan ve hayvan yüzleri gördüğünü söylüyor. Duyduğu seslerin ‘kendini öldür’ dediği için intihar etmeye çalıştığını söylüyor. Yemeklerinde cesetler gördüğü için yiyemediğini söylüyor.”

Aksakal, Yaşar’ın her an kendine bir şey yapma ihtimali olduğuna dikkat çekerek, “Tedavisi düzenli bir şekilde yapılmadığı ve gözetim altında olmadığı için her an kendini öldürme riski söz konusu. Teşhisi konulan bir hastalık karşısında tek kişilik hücrede tutulması işkencedir” diyor.

Gördüğü rüyalardan kaynaklı Eriş’in uyuyamadığını da belirten Aksakal, “Yemek yiyeme ve uykusuzluktan kaynaklı aşırı kilo kaybı yaşıyor” diye ekliyor.

Eriş’in sağlık durumu her geçen gün daha da kötüye gitmesine rağmen yetkililerin bu konuda bir adım atmadığını ifade eden Aksakal, Tekirdağ Cezaevi yönetiminin siyasi tutuklulara özel bir tecrit uyguladığını savunarak, “Başına gelebilecek her türlü durumdan cezaevi yetkilileri sorumludur” diyor.

Aksakal, başta Yaşar Eriş olmak üzere hasta tutukluların biran önce serbest bırakılması çağrısında bulunuyor.

Previous post
CSUN işçileri eylemde: 'Gerekirse Saray'a gideceğiz'
Next post
Bulanık eski belediye eş başkanı Çelik'e 10 yıl 6 ay hapis cezası