Ana SayfaÇalışma YaşamıSomalı aileler Ankara’da: Biz sadece adalet istedik, mahkeme kararını asla kabul etmiyoruz

Somalı aileler Ankara’da: Biz sadece adalet istedik, mahkeme kararını asla kabul etmiyoruz

HABER MERKEZİ – Soma Katliamı Davası’ndaki kararı protesto etmek için yürüyüşe başlayan aileler Ankara’ya ulaştı. Aileler adına HSK önünde açıklama yapan İsmail Çolak, “4 yıldan beri verdiğimiz bir adalet mücadelesi var. Çıkan son mahkeme kararındaki sonuçları asla kabul etmiyoruz” dedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin 5’i tutuklu 51 kişinin yargılandığı davanın karar duruşması 11 Temmuz’da görülmüştü.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada maden patronu Can Gürkan “taksirle öldürme” suçundan 15 yıl hapis cezasına çarptırılırken, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’a ise beraat verilmişti.

Karara tepki gösteren Somalı ailelerden iki annenin ‘adalet’ için 13 Temmuz’da yürüyüşe başlattıkları yürüyüş, Ankara’ya ulaştı.

Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) önünde bir araya gelerek CHP ve HDP’li vekillerle görüşen aileler, burada kısa bir açıklama yaptı.

‘Biz hükümetten bugüne dek adaletten başka hiçbir şey istemedik’

Kazada hayatını kaybeden işçilerden Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak, söz konusu madende 25 yıl çalıştıktan sonra emekli olduğunu belirterek, iş cinayetinin meydana gelmesinde iş verenin, sendikanın ve siyasal iktidarın ihmalleri olduğunu söyledi.

Yıllardır ‘adalet’ için mücadele ettiklerini vurgulayan Çolak şunları söyledi:

“4 yıldan beri verdiğimiz bir adalet mücadelesi var. Çıkan son mahkeme kararındaki sonuçları asla kabul etmiyoruz. Bundan dolayı iki annemiz onurlu duruşundan dolayı bir haftadır il il, ilçe ilçe gezerek HSK’ye derdimiz anlatmaya geldik. Biz adaletten başka bugüne kadar hükümetten hiçbir şey istemedik, sadece adalet ve adil bir yargılama istedik.”

Açıklamanın ardından Somalı aileler, aralarında CHP ve HDP milletvekillerinin de olduğu heyetle birlikte HSK Başkanı ile görüşme gerçekleştirdi.

‘Ailelerin avukatları ve onlara destek verenler engellendi’

Görüşmenin ardından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ailelerin çok sayıda eyleminin engellendiğini HSK ile olan görüşmenin uzun uğraşlar sonucu yapılabildiğini söyledi.

Karara itiraz eden ailelerin pek çok eylemi ve ses duyurma yöntemini tartıştıklarını belirten Özel şöyle devam etti:

” Niçin HSK önünde bugün anneler? Çünkü yargı sürecinde tüm ailelerin adaletine inandıkları bir hakim, dosyaya tam hakim olan bir hakim HSK tarafından göreve alınıp şeklen terfi ile İzmir’e yollanmış ve yerine daha önce benzer facialarda ölenleri suçlu görmüş, şirketi aklamış bir hakim heyet başkanı olarak atanmıştı. Buna tepki gösteren ailelerden iki anne iki baba ‘Biz bu hakimleri değiştiren o HSK’ya gideceğiz o HSK’ya evlatlarımızın mezarından aldığımız toprağı ve uğrunda öldükleri kömürü götüreceğiz’ dediler. Ancak önce avukatları ve onlara destek verenler engellendi.”

“Aileler ‘adaleti gerçekleştirene kadar davamızın peşindeyiz’ diyor”

Ardından konuşan HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy ise şunları söyledi:

“Özellikle bu yargılamada birincisi kamu görevlilerini yargılanmamış olması aileler açısından ciddi bir tepki. İkincisi yargılama sürerken gerçekten dosyaya hakim oldukları inandıkları yargıcın HSK eliyle görevden alınması başka bir hakimle değiştirilmesi bu yargılamadan adil bir sonucun çıkmayacağı konusunda zaten ailelerde bir yargı oluşturmuştu. Ve o yüzden karardan hemen sonra HSK’ya gelinen bir yürüyüş kararı aldı ailelerimiz ve ailelerin adalet yürüyüşü bugün burada da bitmeyecek. Bunun istinafı ve temyizi var. Adaleti gerçekleştirene kadar sonuna kadar bu davamızın peşindeyiz diyor aileler.”