Ana SayfaÇalışma YaşamıSomalı anneler Ankara’ya yürüyor: ‘Adaleti çocuklarımızla birlikte toprağa gömdüler’

Somalı anneler Ankara’ya yürüyor: ‘Adaleti çocuklarımızla birlikte toprağa gömdüler’

HABER MERKEZİ – Soma Katliamı Davası’ndaki karara tepki göstererek Ankara’ya yürüyüş başlatan Somalı 3 madenci annesi, seslerini Çanakkale’den yükseltti. Somalı anneler, Çanakkale İskele Meydanı’nda yaptıkları açıklamada “Bir kez daha adaleti çocuklarımızla birlikte toprağa gömdüler” dedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin 5’i tutuklu 51 kişinin yargılandığı davanın karar duruşması 11 Temmuz’da görüldü.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada maden patronu Can Gürkan “taksirle öldürme” suçundan 15 yıl hapis cezasına çarptırılırken, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’a ise beraat verildi.


Soma Davası: Can Gürkan’a ‘taksir’den 15 yıl hapis cezası, Alp Gürkan’a beraat


Kararlara tepki olarak Ankara’ya yürüyorlar

Maden katliamına ilişkin davada çıkan kararlar, aileleri hayal kırıklığına uğrattı.

Karara tepki gösteren Somalı aileler, ‘Adalet’ arayışları için Ankara’da Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSYK) önüne gitme kararı aldı.

İlk durakları Çanakkale olan aileler, İskele Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına, siyasi parti temsilcileri ve kitle örgütü temsilcileri de katıldı.

‘Adaleti çocuklarımızla birlikte toprağa gömdüler’

Evrensel’in haberine göre Somalı anneler, çocuklarının adaletsizliğe uğradığını ve adaleti kendilerinin arayacaklarını söyledi.

Basın açıklamasında ilk olarak söz alan Gülsüm Çolak, davadan istedikleri kararın çıkmadığını belirterek şunları söyledi:

“Biz, çocuklarımızı 4 yılı aşkın bir zaman önce kaybettik ve adalet arıyoruz. 3 yılı aşkın bir zamandan beri mahkemeler devam ediyor ve dava sonucunda istediğimiz bir karar çıkmadı. Zaten kararın istediğimiz şekilde çıkmasını da beklemiyorduk. Adaletin, zenginin değil de fakirin yanında olduğu bir günü ne zaman göreceğiz? Biz, gelecekteki çocuklarımız için adalet yürüyüşümüze çıktık. Bir kez daha adaleti çocuklarımızla birlikte toprağa gömdüler.

“Bize, 13 Mayıs’ı tekrar yaşattılar. Bizler de 3 madenci annesi olarak adalet yürüyüşü yapmak istedik. Onlar, tabutları bir kez daha gömdüler. Biz de bu yürüyüşü düzenleyerek o tabutları yerin altından çıkaracağız. Ezilen halklar için artık annelerin ağlamaması için ‘adalet’ diyoruz. Sizlerin de bizleri bu yolda destekleyeceğinizi biliyoruz. İlk durağımız, Çanakkale’ydi, daha sonra il il dolaşıp ‘adalet’ diyerek HSYK’nin önüne gideceğiz. 16 Temmuz’da tüm sivil toplum kuruluşları ve adalet arayan diğer insanlarımızla birlikte HSYK’nin önünde olacağız.”

‘Adaleti yeniden tesis edeceğiz’

Fotoğraf: Evrensel

Anne Fatma Malkoç ise “Biz, çocuklarımız için, ezilenler için ‘Adalet’ demek istedik. Ölünceye kadar ‘Adalet’ demeye devam edeceğim. Sizlere de bize bu yolda destek verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Çocuklarımız için, ezilenler için adaleti yeniden tesis edeceğiz” dedi.

Anne Nurcan Akdağ da başka annelerin ağlamaması için adalet aradıklarını vurgulayarak, “Bizler, çocuklarımıza yapılan adaletsizliğe ses çıkarmak için bu yola çıktık. Çocuklarımızın kanı yerde kalmasın, başka anneler ağlamasın. Bizi burada yalnız bırakmadığınız ve bizi desteklediğiniz için hepinize sonsuz teşekkür ediyoruz” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cezaevinde annesiyle kalan astım hastası Arin bebek hastaneye götürülmüyor
Sonraki Haber
İntihar ettiği iddia edilen Şule Çet'in otopsi raporu: Cinsel saldırıya maruz bırakılmış, vücudunda boğuşma izi var