Ana SayfaKültür-SanatSözcükler ve çizimlerle bir filozofun izinde: “Spinoza ve Yaratıklar”

Sözcükler ve çizimlerle bir filozofun izinde: “Spinoza ve Yaratıklar”

HABER MERKEZİ – Otonom Yayıncılık, Ariel Suhamy’nin dili ve Alia Daval’ın çizimleriyle yaratılan “Spinoza ve Yaratıklar” isimli resimli ansiklopediyi Mustafa Çağlar Atmaca’nın çevirisiyle okurlarla buluşturdu.

Spinoza üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen felsefeci Ariel Suhamy ve ressam Alia Daval’in “Spinoza ve Yaratıklar” isimli resimli ansiklopedisi Otonom Yayıncılık’tan çıktı.

Mustafa Çağlar Atmaca’nın Türkçeleştirdiği kitap, Spinoza’nın büyük temalarını ortaya koyarken sözcükler kadar imgelerden, bilgi kadar mizahtan da yararlanıyor.

Gerçek hayvanlar ile düşsel yaratıkların toplandığı bu kitap, filozofun izinden giderek sözcükler ile çizimlerin gücünü birleştiriyor.

Kitap, Spinoza’nın felsefesinden çıkarılabilecek belki de en büyük dersi tekrarlarcasına, yaşamı olumlamanın, ondaki mizahı olumlamaktan geçtiğine işaret ediyor.

Suhamy ve Daval hakkında

Felsefede doktora yapmış olan Ariel Suhamy’nin “Spinoza’da İyi’nin İletimi” başlıklı doktora tezinin yanı sıra Spinoza üzerine birçok makalesi bulunmaktadır.

Ancak Suhamy, eğitimini mezun olduğu okullardan ziyade müzikten aldığına inanıyor.

Alia Daval ise uzun süre ressam olarak çalışmıştır. 2002 yılından bu yana Servovalve multimedya kolektifinin bir üyesi olan Daval’ın Spinoza ile ‘karşılaşması’ eskiye dayanmasına rağmen bu kitap aracılığıyla filozofla çizim üzerinden ilk kez iletişim kurmuştur.

Previous post
'Millet İttifakı' sona erdi
Next post
Gazeteci Hülya Emeç’in evine polis baskını