Ana SayfaÇalışma YaşamıSüperpak grevinde bir ay geride kaldı: ‘Grevi bırakırsak çok şey kaybederiz’

Süperpak grevinde bir ay geride kaldı: ‘Grevi bırakırsak çok şey kaybederiz’

HABER MERKEZİ – İzmir, Karaman ve Antep’te Selülöz-İş Sendikası üyesi olan Süperpak işçilerinin grevi bir ayı geride bıraktı. Sayıları 250 civarında olan işçiler, patrondan net 475 TL zam talebinde bulunurken, “Biz bu grevi bırakırsak çok şey kaybederiz” diyor.

Avusturya merkezli Mayr-Melnhof Packaging Şirketine ait MM Süperpak Ambalaj’ın İzmir, Karaman ve Antep fabrikalarında 20 Haziran’da üretim durduran işçiler, grevlerinde bir ayı geride bıraktı.

Grevdeki işçiler talepleri karşılanana kadar mücadeleyi sürdürmekte kararlı.

‘Grevi bırakırsak çok şey kaybederiz’

Şirketin Antep fabrikasındaki işçiler, geride kalan bir ayı ve son durumu Evrensel’den Deniz Kar’a anlattı.

İşyeri Baştemsilcisi Fatih Anlar, 30 gündür kendilerine henüz bir teklif gelmediğini belirterek, “Bugüne kadar alışılan neyse onu devam ettirmeye çalışıyorlar. Karşılarına bir grup çıktı ve haklarını aramaya başladı, haliyle yıldırmak istiyorlar” dedi.

Anlar, şöyle devam etti: “Ama biz şunu da anladık; biz bu grevi bırakırsak çok şey kaybederiz. Tutunacak tek dalımız bu grev, şimdi grevi sonlandırıp çalışmaya başlasak pek çoğumuz işten atılacak, bunun farkındayız.”

‘Sorunları birlikte çözmeye çalışıyoruz’

Grevdeki işçilerin moralinin yerinde olduğunu da belirten Fatih Anlar, “Çeşitli sıkıntılar yaşıyoruz, çalıştığımız fabrika işlek bir yerde değil, uç bir noktada kalıyor. Evlerimiz de buradan 20 kilometre uzaklıkta, ailelerimiz gelemiyor. Kredi borcu birikenler, hacizlik olanlar var. Fakat bu sorunları bir şekilde çözmeye çalışıyoruz” dedi.

‘Grev bize dayanışmayı öğretti’

Grevin kendilerine neler öğrettiğini de anlatan Anlar, şunları dile getirdi:

“Grev bize dayanışmayı öğretti, haklarımız için aynı çatı altında nasıl durabileceğimizi, aza kanaat etmeyi öğretti. Tekel sigara yerine kaçak sigara içmeye başladık, normal fırın ekmeği yerine Suriye ekmeği almaya başladık, örgü peyniri yerine Edirne peyniri, salça ekmek yemeye başladık. Ben bunları küçümsemek için söylemiyorum, salça ekmeği severim, domates ekmeğin yeri bende ayrıdır. Gidip kuzu çevirme yiyen adam bunların lezzetini anlayamaz.”

Fatih Anlar, birlik olmanın önemini kavradıklarını da belirterek, “Bu ülkede hakkını aramanın ne kadar güç olduğunu, hakkını arayanların ne kadar kötü gösterildiğini bir kez daha gördük” dedi.

‘Grevi devam ettirme konusunda hemfikiriz’

İşyeri Baştemsilcisi Fatih Anlar’ın ardından 3.5 yıldır Süperpak işçisi olan Cengiz Usta, grevin birlik ve beraberliği öğrettiğini söyledi.

Usta, “Eskiden birbiriyle arkadaş olmayan adamlar günlerdir burada birlikte yatıp kalkıyor. Bir şey olduğunda birlikte karar alıyoruz. Bir de sabretmeyi öğretti grev bize. Yeri geldiğinde evdeki çocuğumuza bile katlanamazken burada pek çok şeye dayanıyoruz” diye konuştu.

İşyeri Temsilcisi Mehmet Atılgan ise “Grev bizim lehimize sonuçlandığında ne öğrettiğini daha iyi anlayacağız” dedi ve ekledi: “Arkadaşlar iyi bir netice alıncaya kadar bu grevi devam ettirme konusunda hemfikirler.”

Ne olmuştu?

Şirket temsilcileri ile Türk-İş’e bağlı Selülöz-İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine 250 civarında işçi grev kararı almıştı.

26 Ocak’ta başlayan 2 yıllık toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde, sendikanın maaşlardaki net 475 TL zam talebine karşı, patron temsilcileri siparişlerdeki düşüklüğü gerekçe göstererek yüzde sıfır zam dayatmasında bulunmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkçe haber sitesi de var: The Independent Ortadoğu'da yayına başlayacak
Sonraki Haber
Soykırım'dan kurtularak Şili'ye giden ilk Ermenilerin hikayesi