Ana SayfaGüncel‘Tarihi bir gün olacak’: AİHM, Cizre’deki yasaklar için duruşma kararı aldı

‘Tarihi bir gün olacak’: AİHM, Cizre’deki yasaklar için duruşma kararı aldı

HABER MERKEZİ – AİHM, Cizre’deki sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan hak ihlalleriyle ilgili başvurular için 13 Kasım 2018 tarihinde duruşma yapacağını duyurdu. Başvurucu avukatlarından Ramazan Demir, kararı “Tarihi bir gün olacak” sözleri ile değerlendirdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Şırnak’ın Cizre ilçesindeki sokağa çıkma yasaklarına dair yapılan başvurular için duruşma yapılması kararı aldı.

AİHM’in dün başvurucu avukatlara gönderdiği mektupta, Cizre’nin Nur Mahallesi’nde yaşadığı sırada sokağa çıkma yasakları nedeniyle mülki amirlerin kararıyla, herhangi bir yasal dayanak olmaksızın evlerinde hapsedildikleri gerekçesiyle yaşam hakkının, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğini belirten Ömer Elçi ve Cizre’de “güvenlik güçleri” tarafından açılan ateş sonucunda yaralanan ve sonrasında ambulansın geçişine izin verilmediği için mahkemenin tedbir kararına rağmen hayatını kaybeden Orhan Tunç adına yapılan başvurularda mahkemenin 13 Kasım 2018 Salı günü saat 09.00’da Strasburg’da esas üzerine bir duruşma yapacağını bildirdi.

Kararlar bu duruşmanın ardından yazılacak, mahkemeye sokağa çıkma yasakları sırasında yapılan ve hükümete bildirilen diğer başvurular için de emsal karar teşkil edecek.

Başvurucu avukatlarından Ramazan Demir, “AİHM Cizre sokağa çıkma yasakları davalarında 13 Kasım’da duruşma yapacağını duyurdu. Tarihi bir gün olacak” sözleri ile kararın tam metnini Twitter hesabından paylaştı:


Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 2015 yılında ilan edilen ve ilçenin dört mahallesinin yıkımıyla sona eren “sokağa çıkma yasağı” sürecinde 288 kişi yaşamını yitirmiş, 3 bine yakın bina yıkılmış ve hasar görmüştü.
Previous post
Ankara ve İstanbul'daki Suruç anmalarında çok sayıda kişi gözaltına alındı, yaralılar var
Next post
Bahçeli'den 'bedelli' çıkışı: 28 güne ne gerek var?