Ana SayfaDünyaTayland’da mağarada mahsur kalan herkes kurtarıldı

Tayland’da mağarada mahsur kalan herkes kurtarıldı

HABER MERKEZİ – Tayland’da Tham Luang Nang Non mağarasında mahsur kalan 12’si çocuk 13 kişi, günlerdir süren kurtarma çalışmalarının ardından kurtarıldı.

Tayland’ın kuzeyindeki Çiang Rai eyaletinde 11 ila 16 yaşlarındaki 12 çocuk ile 25 yaşındaki antrenörleri, 23 Haziran’da Tham Luang Nang Non mağarasına yaptıkları gezide mağaranın girişinin sularla kapanmasının ardından içeride mahsur kalmıştı.

Yetkililer, Pazar gününden bu yana süren kurtarma çalışmalarının ardından bugün mağaradaki herkesin çıkarıldığını duyurdu.

Çocukların fiziksel ve ruhsal sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, çocukların bir hafta boyunca hastanede gözetim altında tutulacakları bildirildi.

Nasıl kurtarıldılar?

Mağarada mahsur kalanlara 9 gün süren arama çalışmalarının ardından ulaşıldı.

Yetkililer, mağaradaki su seviyesinin daha da yükselmesi riski yüzünden kurtarma çalışmalarını derhal başlatmaya karar verdi.

Mağarada 40’ı Taylandlı, 50’si ülke dışından 90 uzman dalgıç çalıştı.

Dalgıçlar, çocukları Tham Luang mağarasındaki karanlık ve su altındaki geçitlerden mağaranın ağzına doğru yönlendirirken, mağaranın ağzına giden yolda gerilen ip boyunca yürümenin, tırmanmanın ve dalmanın gerektiği belirtildi.

Kurtarma çalışmaları sırasında yüzü tamamen örten oksijen maskeleri taşıyan çocukların her birine kendi hava tüplerini de taşıyan iki dalgıç eşlik etti.

Çıkışa giden yolun ortasındaki geçitin dar olmasından ötürü dalgıçların oksijen tüplerini çıkarması gerekti.

Kurtarma çalışmaları öncesinde çocuklara malzeme götüren dalgıçlardan Saman Gunan, dönüş yolunda oksijeninin tükenmesi üzerine hayatını kaybetti.

Previous post
Tahliye olur olmaz gözaltına alınmıştı: Gazeteci Şerife Oruç serbest
Next post
AKP'nin vekil sayısı 290'a düştü