Ana SayfaEkolojiTOKİ’ye kaynak yaratmak için arkeolojik sit alanı imara açıldı

TOKİ’ye kaynak yaratmak için arkeolojik sit alanı imara açıldı

HABER MERKEZİ – TOKİ’nin İstanbul Üniversitesi’nin Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerini yenileme çalışmalarına kaynak oluşturmak için Bathonea antik kentinin de yer aldığı Küçükçekmece Gölü kıyısındaki 1 milyon 783 bin metrekarelik arazi imara açıldı. Araziye yapılacak konut, rezidans ve AVM’nin satışından elde edilecek gelir ile TOKİ, üniversitenin yerleşkelerini yenileyecek.

İstanbul Üniversitesi’nin Cerrahpaşa, Çapa ve Avcılar yerleşkelerindeki ekonomik ve fiziksel ömrünü tamamlamış eğitim-öğretim ve hizmet binaları ile tescilli yapıların yenilenebilmesi için kaynak oluşturulması amacıyla 2014 yılında TOKİ ile protokol imzalanmıştı.

Protokol ile yeni yerleşkelerdeki binaların TOKİ tarafından inşa edilmesi karşılığında bu tesislerin finansmanında kullanılmak üzere üniversitenin atıl durumundaki Halkalı ve Avcılar’daki taşınmazları TOKİ’ye devredilirken, protokolün Antik Bathonea Kenti kazılarının sürdüğü alanı da kapsadığı belirtilmişti.

Sözcü’den Özlem Güvenli’nin haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, söz konusu alan için hazırlanan planları onaylayarak itirazlar için askıya çıkardı. Plan ile Avcılar Firuzköy’de Küçükçekmece Gölü’nün kıyısındaki 1 milyon 783 bin metrekarelik alan imara açıldı.

Plan çalışması ile İstanbul’un anayasası kabul edilen 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda da değişiklik yapıldı.

“Fuar, Panayır, Festival Alanı”, “Kentsel Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı”, “Sit Alanı”, “Jeolojik Sakıncalı Alan” ve “Üniversite Alanı” alanı olarak belirlenen parseller, “Kentsel Gelişme Alanı ve Üniversite Alanı” olarak düzenlendi.

10 bin metrekarelik ‘koruma alanı’

Hazırlanan planın açıklama raporuna göre planlama alanının güney ve doğusu 1. derece, batısı ise 3. derece arkeolojik sit alanı ile çevrili.

Küçükçekmece Gölü’nün batısında “üniversite” olarak gösterilen alan ise 1. derece arkeolojik sit alanı.

Ayrıca planda tarihi eser çıkan 4435 sayılı parselin yaklaşık 10 bin metrekarelik kısmı “Korunacak alan” olarak belirlendi.

İstanbul Çevre Düzeni Planı kararları doğrultusunda planlama alanının batısında kalan Eşkinoz Deresi Vadisi ve çevresinin İstanbul metropoliten alanının yeşil alan ihtiyacının karşılanması için Bahçeşehir’den başlayarak Küçükçekmece Gölü’ne uzanan alan rekreasyon vadisi olarak düzenlendi.

Planlama alanının doğusunda bulunan ve aynı zamanda 1. derece arkeolojik sit alanı olan Küçükçekmece Gölü kıyıları arasında bağlantıyı sağlayacak yeşil kuşaklar planlandı.

Planlama alanına AVM ve rezidans

Planlama alanında toplam 541 bin 816 metrekarelik alana konut inşa edilecek.

Kat yüksekliklerine kademe kademe 3 ve 5 kat sınırı getirildi. Plana göre “ticaret ve konut” alanına AVM ve rezidans yapılabilecek.

Öte yandan 8 bin 615 metrekarelik 3 anaokulu, 14 bin 407 metrekarelik 2 ilkokul, 17 bin 496 metrekarelik 2 ortaokul,  8 bin 140 metrekarelik özel ortaokul, 11 bin metrekareye 1 lise, 11 bin 56 metrekarelik özel lise ve 100 bin metrekarelik yüksek öğretim alanı oluşturuldu.

Alana 13 bin 940 metrekarelik 3 cami de yapılacak.

Ayrıca 178 bin 631 metrekare park ve yeşil alan, 242 bin 774 metrekare büyüklüğünde rekreasyon alanı yapılması planlandı. 13 bin 592 metrekarelik 3 meydan da yer alacağı belirtildi.

Previous post
24 kişinin yaşamını yitirdiği tren hattında seferlere başlandı
Next post
Manisa'da erkek şiddeti: Bir kadın eşi tarafından öldürüldü