Ana SayfaKadınTrans tutuklu Buse ölüm orucunun 31. gününde: ‘Adalet Bakanlığı mevzuata aykırı davranıyor’

Trans tutuklu Buse ölüm orucunun 31. gününde: ‘Adalet Bakanlığı mevzuata aykırı davranıyor’

HABER MERKEZİ – Cinsiyet geçiş operasyonu engellendiği için 5 Haziran’dan bu yana ölüm orucunda olan trans kadın tutuklu Buse için yapılan açıklamada konuşan Hapiste LGBTİ+ Ağı’ndan Derya Özata, Adalet Bakanlığı’nın engel kararını keyfi olarak verdiğini ve mevzuata aykırı davrandığını söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve cinsiyet uyum operasyonu hakkı engellendiği için 31 gündür ölüm orucunda olan trans kadın Buse’nin durumuna dikkat çekmek amacıyla şube binasında basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda açıklamayı yapan Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) ve Hapiste LGBTİ+ Ağı’ndan Derya Özata, Buse’nin lehine mahkeme kararı ve doktor raporu olmasına rağmen, hakkı olan cinsiyet uyum operasyonu için sevk edilmediğini hatırlattı.

Buse’nin yasal hakkı olan cinsiyet uyum operasyonunun keyfi gerekçelerle engellendiğini belirten Özata, şunları söyledi:

“Kendisine başka çare bırakılmayan Buse’nin, bedenini ölüme yatırmaya zorlandığını, başlı başına bir hukuksuzluk örneği olan bu süreci endişe içerisinde takip ediyoruz. Ölüm orucunu sürdüren arkadaşımız Buse üzerinde geçici ya da kalıcı, olası tüm psikolojik ve bedensel hasarlardan, doğrudan mahkeme kararına rağmen sağlık hakkına erişime engel teşkil edici kararlar alan Adalet Bakanlığı’nı sorumlu tuttuğumuzu ifade ediyoruz.”

‘Adalet Bakanlığı mevzuatı çiğniyor’

Özata, Adalet Bakanlığı’nın ulusal ve uluslararası mevzuatı çiğnediğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Buse’nin cinsiyet uyum operasyonunu engelleyen Adalet Bakanlığı, vermiş olduğu bu keyfi kararla kendisini kadın olarak tanımlayan bir insanı, erkek bedenine hapsederek, transfobisini bir kez daha tescillemiştir. Buse ve Buse’yle benzer hak gasplarını yaşayan ve halihazırda toplumca farklı şekillerde cezalandırılmış olup hapishanelerde tutulan onlarca trans mahpus, Adalet Bakanlığı’nın yarattığı adaletsizlik nedeniyle, haklarında verilmiş olan hapis cezalarına ek olarak, tecrit altında tutuldukları yerlerde maruz bırakıldıkları hak ihlalleri ile ayrıca cezalandırılmaktadır.”

Adalet Bakanlığı ve tüm kesimlere çağrı

Adalet Bakanlığı’nın Buse’nin temel insan hakkı olan “sağlığa erişim hakkı” kapsamında cinsiyet uyum operasyonu için gerekli idari işlemleri derhal tesis etmesi gerektiğini belirten Özata, şu çağrıda bulundu:

“Haklara, özgürlüklere duyarlı tüm kesimleri, biz arkadaşlarından başka kimsesi olmayan Buse’nin ve Buse ile aynı sorunları yaşayan trans mahpusların yanında olmalıdır.”

‘Buse devletin istediği resmi kişiliğe aykırı’

İHD EŞ Genel Başkanı Avukat Eren Keskin de, Buse’nin devletin istediği resmi kişiliğe aykırı olduğunu belirterek, “Devletin istediği kişilik Türk, sunni ve erkektir. Buse ise bu ‘normal’ tanımlamaların hiçbirine uymuyor. Bugün devlet eliyle bir vicdansızlık yapılıyor. En büyük ahlaksızlık bana göre budur. Diğer ölüm oruçlarına olduğu gibi Buse’ye de aynı hassasiyetin gösterilmesi gerekiyor” diye konuştu.