Ana SayfaDünyaTrump’tan açık tehdit: Türkiye’ye geniş çaplı yaptırımlar uygulayacağız

Trump’tan açık tehdit: Türkiye’ye geniş çaplı yaptırımlar uygulayacağız

HABER MERKEZİ – ABD’den, ev hapsine alınan rahip Brunson’ın serbest kalmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı açıklaması geldi. ABD Başkanı Trump’tan gelen bu açıklamaya Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu İngilizce bir tweet ile karşılık verdi: “Gelen tehditleri asla tolere etmeyiz. Hukuk kuralları herkes için geçerlidir.” Kriz sürerken ABD-Türkiye ilişkilerinde ilk ‘yaptırım’ sinyali de geldi. Türkiye’nin kredi almasını kısıtlayan tasarı ABD Senatosu’ndan geçti.

ABD Başkan Yardımcısı Pence tahliyesinin ardından rahip Andrew Brunson’la görüştüğünü açıkladı.

Pence, Brunson’ı ABD’ye götürmek için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

“Cezaevinden tahliyesinin ardından rahip Andrew Brunson ile telefonda görüştüm. Cezaevinden çıkmış olsa da, bu din adamı hala ev hapsinde. Tamamen serbest bırakılmasını ve ABD’ye geri dönmesini sağlamak için ABD Başkanı ve tüm yönetimin çalışmaya devam edeceği konusunda onu temin ettim.”

Brunson’ın serbest kalmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulayacaklarını söyleyen Pence’in mesajından sonra ise ABD Başkanı Donal Trump Twitter hesabından “ABD, harika bir Hristiyan, aile adamı ve harikulade bir insan olan pastör Andrew Brunson’u uzun süredir hapsettiği için Türkiye’ye geniş çaplı yaptırımlar uygulayacak” mesajını paylaştı.

Çavuşoğlu’ndan yanıt

Trump’ın tehdidine yanıt ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

Twitter hesabından Trump’a karşılık veren Çavuşoğlu, “Kimse Türkiye’ye ne yapacağını dikte edemez. Gelen tehditlere asla tolere etmeyiz. Hukuk kuralları herkes için geçerlidir” dedi.

Türkiye’nin kredi almasını kısıtlayan tasarı ABD Senatosu’ndan geçti

Kriz sürerken, rahip Brunson’ın durumuyla ilgili gerilen ABD-Türkiye ilişkilerinde ilk ‘yaptırım’ sinyali geldi.

Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan tasarı ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komisyonu’ndan geçti.

Ev hapsine alınmıştı

Mahkeme, “örgüt adına suç işlediği” ve “casusluk yaptığı” iddiasıyla yargılanan ABD’li Andrew Craig Brunson’ın tutukluluğunu ev hapsine çevirmişti.

Brunson, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmesinde de gündeme gelmiş, Trump, rahip Brunson’un serbest bırakılmasını ve ABD’ye iade edilmesini istemişti.

Previous post
CHP'li 129 vekilden kurultay karşıtı bildiri, İnce'den açıklama
Next post
"Memleket bizim sahnemiz gibi olsaydı her şey bambaşka olurdu"