Ana SayfaGüncelValilere ‘OHAL yetkisi’ kabul edildi, HDP 90’ları hatırlattı: “Beyaz Toroslardan biliyoruz”

Valilere ‘OHAL yetkisi’ kabul edildi, HDP 90’ları hatırlattı: “Beyaz Toroslardan biliyoruz”

HABER MERKEZİ – Valilere geniş yetki veren kanun teklifi komisyonun ardından Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. HDP’li Barış Atay, “Süper valileri beyaz Toroslardan biliyoruz” dedi.

Muhalefet tarafından “OHAL’i kalıcılaştırma”ya yönelik olarak görülen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 13 maddesinin yer aldığı birinci bölümünün görüşmeleri Meclis Genel Kurulu’nda tamamlandı.

Teklif’in birinci bölümüyle beraber gösteri ve yürüyüşe kısıtlama getirilen değişiklikler yapılırken, valilere de şüpheli görülen kişiler için ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı 15 güne kadar sınırlayabileceği yetkiler verildi.

HDP Hatay Milletvekili Barış Atay, görüşmeler esnasında Meclis’te yaptığı konuşmada, 1990’larda faili meçhul cinayetlerde kullanılan ‘Beyaz Toros’ları hatırlatarak, valilere verilen yetkiler için “Süper valileri beyaz Toroslardan biliyoruz” dedi.

“Bu süper valileri, kaldırmakla övündüğünüz 15 yıllık OHAL’den, faili meçhullerden, beyaz Toroslardan biliyoruz” ifadelerini kullanan Atay, dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in AKP’nin Yenikapı mitingine gitmesine de değinerek, “Tabii beyaz Torosların mucidi de mitingde onur konuğu yapılmıştı ya neyse” diye konuştu.

Valilere verilen yetkiler

Kabul edilen maddelere göre valiler;

  • Kamu düzeni veya güvenliğini bozabileceği gerekçesiyle şüphesi bulunan kişiler için ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı 15 güne kadar sınırlayabilecek
  • Belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını, toplanmalarını, araçların seyirlerini düzenleyebilecek veya kısıtlayabilecek
  • Ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilecek.

Gösteri ve yürüyüşe kısıtlama

Öte yandan Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununda yapılan değişikliklerle toplantı ve gösteri hakkına yönelik kısıtlamalar getirildi.

Buna göre toplantı ile gösteri yürüyüşünün yer ve güzergahı, vatandaşların günlük yaşamını ‘aşırı ve katlanılamaz derecede zorlaştırmayacak’ şekilde belirlenecek.

Ayrıca açık yerlerdeki toplantılar ile yürüyüşler gece vaktinin başlamasıyla dağılacak şekilde, kapalı yerlerdeki toplantılar ise saat 24.00’e kadar yapılabilecek.

Toplantı ve gösteri yürüyüşünün gece vaktinin başlamasından sonra devam edeceği konusunda geçerli neden bildirilmişse açık yerlerde yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağılma saati mahallin en büyük mülki amirinin kararıyla en geç saat 24.00’e kadar uzatılabilecek.

Ek gözaltı süresi için TMK’ye geçici madde

Öte yandan teklifle beraber Terörle Mücadele Kanunu’na (TMK) da geçici madde ekleniyor. Bu değişiklik, bazı suçlar için ek gözaltı süresi öngörüyor.

Buna göre, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 yıl süreyle TCK’nin “devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları” ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar veya örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar bakımından; gözaltı süresi, yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren 48 saati, toplu olarak işlenen suçlarda ise dört günü geçemeyecek.

Ayrıca delillerin toplanmasına ve dosyanın kapsamına göre gözaltı süresi iki defaya kadar uzatılabilecek.

Previous post
Bedelli askerlikte 'bir günlük' yaş değişikliği de gündemde
Next post
SES İstanbul: Sınırlar devletlerindir, acınız acımızdır; göreve hazırız