Ana SayfaKültür-SanatYerinden tanıklıklarla Almanya’dan Arjantin’e geçmişle yüzleşme pratikleri: “Hatırlamak iyileştirir”

Yerinden tanıklıklarla Almanya’dan Arjantin’e geçmişle yüzleşme pratikleri: “Hatırlamak iyileştirir”

HABER MERKEZİ – beraberce Derneği’nin yürüttüğü proje kapsamında Arjantin’deki ESMA’dan Almanya’daki Berlin Yahudi Müzesi’ne kadar dünyanın farklı noktalarındaki hafıza mekanlarını yerinden deneyimleyen Türkiye’den gençlerin tanıklıkları, “Hatırlamak iyileştirir: Hafıza Mekânlarından Gözlem ve Deneyimler” adıyla raflarda yerini aldı.

beraberce Derneği’nin yürüttüğü “beraberce Değişim Programı: Hafıza Mekânları” projesi kapsamında Türkiye’den dünyanın farklı noktalarındaki hafıza noktalarını giderek deneyimleyen sekiz gencin tanıklık ve gözlemleri kitaplaştırıldı.

Hafıza mekânlarında gönüllü olarak çalışan gençlerin kaleminden çıkan anlatılar, DVV International ile Federal Foreign Office desteği ve “Hatırlamak iyileştirir: Hafıza Mekânlarından Gözlem ve Deneyimler” adıyla Pencere Yayınları’ndan çıktı.

Editörlüğünü Ayşe Öktem’in üstlendiği kitapta gençler, çelişkileri, tutarsızlıkları, meydan okuyuşları, susuşları ve teşhir edişiyle misafir oldukları toplumun hatırlama biçimlerinin öyküsünü anlatıyor.

Kitap aynı zamanda farklı ülkelerden yüzleşme ve baş etme biçimlerini bir araya getirerek Türkiye’deki hafıza çalışmalarına katkı sunuyor.

Kitapta Gizem Kıygı, Müge Tuzcuoğlu, Umut Erdem, Mehmet Sağçolak, Tuğçe Özdemir, Hanife Kardelen Işık, Cansu Yapıcı ve Zelal Pelin Doğan’ın yazıları bulunuyor.

Okuyucunun Almanya’dan Güney Afrika’ya farklı hafıza müzelerindeki tanıklıkları deneyimleyeceği kitabın sunuşundan bir bölüm şöyle:

“Bu kitapta, Almanya Yahudilerinin halen var olmasına tanıklık eden Berlin’deki Yahudi Müzesi’ni; Güney Afrika’nın Apartheid Rejimi sonrası yakın geçmişiyle yüzleşme ve bununla mücadele etme pratiklerini; Arjantin’de diktatörlük döneminde zorla kaybedilen insanların ve alıkonulan çocukların akıbetinin ortaya çıkartılması davasına dahil olan ESMA hafıza mekânının pratiklerini; Bosna Hersek’te Srebrenitsa Soykırımı boyunca insanların hayatta kalmak için verdikleri mücadeleye tanıklık eden kurumları; ABD’de ise yerli halkların beyazlar tarafından maruz bırakıldığı şiddet tarihini bilhassa mağdurun kendi bakış açısından anlatan hafıza mekânlarına kadar birçok farklı zor geçmişin tarihsel sürecini işleyen ve bununla yüzleşme ve baş etme/mücadele etme biçimlerine odaklanan birbirinden farklı hafıza mekânlarını bulacaksınız.

Bu zor geçmişler Türkiye’nin geçmişiyle benzer izler taşıdığından, yüzleşme ve baş etme biçimlerinin Türkiye’deki hafıza çalışmaları için yol gösterici olacağına ve bu çalışmaların iyileştirici gücünün kavranmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz. Ve bu inancımızı Türkiye’nin farklı bölgelerinde toplumsal hafızanın yaralandığı ve yaraladığı yerlerde, gönüllülerimizle birlikte düzenlediğimiz atölyelerde başkalarıyla paylaşmaya devam ediyoruz. Hafızanın aktarımla daim olduğundan yola çıkarak sizin de elinizdeki bu kitabı olabildiğince çok insanla paylaşmanızı diliyoruz.”


Gazete Karınca



Önceki Haber
Dün son baskısını yapmıştı: Habertürk birçok gazetecinin işine son verdi
Sonraki Haber
Erdoğan: AK Partili olmayan bakanlarımızla bir kabine oluşturacağız