Ana SayfaEkonomiYıllık mutfak enflasyonu yüzde 19,7’ye çıktı, yoksulluk sınırı bin TL arttı

Yıllık mutfak enflasyonu yüzde 19,7’ye çıktı, yoksulluk sınırı bin TL arttı

HABER MERKEZİ – BİSAM verilerine göre Haziran ayında dört kişilik bir ailenin “açlık sınırı” bir yılda yüzde 19,7’lik artış gösterirken, “yoksulluk sınırı” 5 bin 80 liradan 6 bin 77 liraya yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Haziran ayı enflasyonunun yıllık bazda yüzde 15,39 artış göstermesinin ardından Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) “açlık ve yoksulluk sınırı” verilerini açıkladı.

Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcamasına denk gelen “açlık sınırı”ndaki yıllık artış oranı, enflasyonun yüzde 4.3 puan üzerinde yer aldı.

“Açlık sınırı”, böylelikle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,7 artışla 1757 lira hesaplandı.

Bu verinin hanehalkı tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen veriye denk gelen “yoksulluk sınırı” ise yüzde 19,6 artışla 5 bin 80 liradan 6 bin 77 liraya yükseldi.

Diken’in aktardığına göre, BİSAM raporunda şu bilgiler verildi:

  • Dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için günlük 58.57 lira harcama yapması gerekiyor.
  • Günlük harcamalarda Haziran’da en yüksek maliyet grubunu günlük 15.82 lira ile peynir, çökelek vb. ürünler oluştururken, bu ürünleri et, tavuk ve balık 10.93 lira ile izliyor.
  • Süt ve yoğurt için yapılması gereken günlük harcama tutarı 7.24 lira, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı ise günlük 3.62 lirayı buluyor.
  • Katı yağ 2.35 liralık, sıvı yağ ise 1.26 liralık harcama yapılması gereken ürün grupları olarak öne çıkıyor.
  • Sağlıklı bir beslenme için dört kişilik bir ailenin, sebze ve meyve için 8.49 lira, yumurta için 0.89 lira; şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 2.69 lira harcama yapması gerekiyor.



Önceki Haber
Dünya bugün daha yavaş dönüyor
Sonraki Haber
Yakın dostlarının anlatımıyla: ‘Yaşar Kemal Efsanesi’