Ana SayfaDünya“Yunanistan’daki yangınların nedeni spekülatif sermaye ve kemer sıkma politikaları”

“Yunanistan’daki yangınların nedeni spekülatif sermaye ve kemer sıkma politikaları”

HABER MERKEZİ – Yunanistan’da sosyalist örgütler ittifakı ANTARSYA, ülkedeki yangın nedeniyle yaşanan ölümlerin itfaiye ve diğer sosyal hizmetler yerine silah harcamalarına kaynak ayıran hükümetten kaynaklandığını belirtirken, yaşananların kemer sıkma politikaları ve spekülasyon peşindeki sermayeden ayrı düşünülemeyeceğini vurguladı.

Yunanistan’ın başkenti Atina yakınlarında çıkan yangınlarda onlarca kişi hayatını kaybederken, 100’ün üzerinde kişi yaralandı, birçok ev ve ormanlık alan kül oldu.

Bunun üzerine bir açıklama yayımlayan Yunanistan sosyalist örgütler ittifakı ANTARSYA, NATO’da en fazla silah harcaması yapan 2. ülke olan Yunanistan’ın halkını yangına karşı koruyamadığını vurguladı.

“Nedeni spekülatif sermaye ve kemer sıkma politikaları”

Başlangıç’ta yer alan metne göre ANTARSYA, ülkede kaynakların sosyal hizmetler yerine silaha ve askeri ekipman için ayrıldığına dikkat çekerek, yangınlardan spekülasyon peşindeki sermayeyi ve kemer sıkma politikaları güden hükümeti gösterdi.

Dış borç ödemeleri ve askeri harcamalar nedeniyle itfaiye gibi sosyal hizmetlere kaynak ayrılmadığının belirtildiği açıklamada, itfaiye servisinin daraldığı ve yetersiz ekipman kullandığı, Orman Müdürlüğü kapatıldığı için de önleyici tedbirler alınmadığı vurgulandı.

Yapılan açıklamada, birkaç ay önde yaşanan sel nedeniyle onlarca insanın yaşamını yitirdiği hatırlatılırken, spekülasyon nedeniyle derelere ve kıyılara inşaat yapılması yüzünden insanların yangından kaçış yollarının kapandığı belirtildi.

Ayrıca açıklamada, toplumsal muhalefet yangın bölgesindeki halkla dayanışmaya çağrıldı ve hükümete  şu taleplerde bulunuldu:

  • Felaketin tüm mağdurları derhal tamamen tazmin edilsin. Böylece tüm sakinlerin, bölgeye gözünü dikmiş çıkar çevrelerine karşı kendini koruması sağlansın.
  • Yanan alanlardaki arazilerin inşaata açılmasına karşı önlem alınsın, sermaye ve müteahhit çevrelerine karşı bu alanlar korunsun.
  • İtfaiyenin yeniden organizasyonu için derhal tedbirler alınsın. İtfaiyede kitlesel işe alımlar yapılsın. Ekipmanlar, özellikle de araçlar yenilensin. Orman Müdürlüğü yeniden kurulsun.
  • Kışın tekrar sellere kurban vermemek için derhal koruma tedbirleri alınsın.
  • Kaynaklar itfaiye ve sosyal ihtiyaçlara harcansın; bütçe fazlaları ve silahlanmaya değil – dış borç silinsin.
Previous post
CHP’li Tüzün: Kurultay için yeter sayıda imza toplandı
Next post
Koalisyondan 'Suriye savunma gücü' dediği DSG'ye dair açıklama