Ana SayfaToplumsal CinsiyetYurtta şort giydiği için ‘uyarıldı’: ”Yurt müdürü bana ‘bu yüzden şehitlerin kanı yerde kalıyor’ dedi”

Yurtta şort giydiği için ‘uyarıldı’: ”Yurt müdürü bana ‘bu yüzden şehitlerin kanı yerde kalıyor’ dedi”

HABER MERKEZİ – Sakarya Üniversitesi’nde eğitim gören Betül Ceylan, kaldığı yurtta şort giydiği için ifadesinin alındığını söyledi. Ceylan şort giydiği için kendisini ‘uyaran’ yurt müdürünün “Şehitlerimizin kanı yerde kalıyor bu yüzden” dediğini aktardı.

Sakarya Üniversitesi’nde eğitim gören 20 yaşındaki Betül Ceylan, misafir olarak kaldığı Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı Arif Nihat Asya Yurdu yönetimi tarafından kurallara uygun davranmadığı iddiasıyla uyarıldığını ifade etti.

Önceleri defalarca sözlü tacize uğradığını ardından da yurt müdürü tarafından şort giydiği gerekçesiyle üzerinde baskı kurulmaya çalışıldığını kaydeden Ceylan yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Saat 11.00 gibi kalktım. Yurtta kahvaltı yapıp derse gidecektim, üzerimde gömlek ve şortla. Üst blokta veriliyor yemek. Müdür beni gördü, ‘Sen buranın öğrencisi misin?’ dedi. Bende ‘Hayır misafir olarak kalıyorum’ dedim. ‘Gel bakayım şöyle’ deyip odasına çağırdı. Beni neden çağırdığını sordum. Örf ve adetten başlayarak, şort giymemi doğru bulmadığını söyledi. Ben orada anladım zaten, çok çok hassasım bu konuda. Daha önce de sözlü tacize çokça uğradım ve bir süre okula gidemedim. Ben ‘Şortumu giymeye devam edeceğim ve bu kimseyi ilgilendirmez’ dedim. ‘Hayır ilgilendirir, özgürlük sınırsız bir şey değildir’ dedi. Avrupa’da bile kiliselerin üzerinde don ve atletle girilmez diye uyarı var dedi. Ben zaten bunu duyduktan sonra şok içerisinde konuşmaya devam ettim. Kilise nedir dedim veya burası cami mi dedim. Cami olsa camiye nasıl gidilmesi gerektiğini biliyorum çok şükür. Gitmediğim bir yer değil dedim. Ama camiye de böyle giden var dedi. Bunun muhatabının ben olmadığımı söyledim. ‘Peki bu uyarıyı bana kapalı olduğunuz için mi yapıyorsunuz?’ dedim. ‘Yanlış anlayacağını biliyordum’ dedi ki, ardından şöyle bir konuşma geçti. Benden rahatsız olduğunu söyledi. Bende ne yapayım kapanayım mı? dedim. ‘İnancını bilmem ama Müslüman isen kapanmak zorundasın’ diyor bana.”

Yurt müdürü: Şehitlerimizin kanı yerde kalıyor

DHA’da yer alan habere göre “Onu da benim vicdanıma bırakın” diyen Ceylan, müdürünse buna karşı “Şehitlerimizin kanı yerde kalıyor bu yüzden” dediğini aktardı ve ekledi: “‘Bizim örf, adet şeref, namusumuz, haysiyetimiz var’ dedi. Ben namussuz muyum bunu giydiğim için? dedim.”

Ardından Ceylan’a ‘uyarı’ niteliğinde verilen ‘ifade formu’nda, “Misafir olarak barındığınız Arif Nihat Asya Yurdu’nda 4 Haziran tarihinde hakkınızda tutanakta yurt kurallarına uygun davranmadığınız ve bu konuda size yapılan uyarılara karşı yurt idaresine saygısız davranışlarda bulunduğunuz hakkındaki ifadenizi yazmanızı rica ederim” denildi.

‘Sapık düşünceniz sizinle kalsın’

Kendisine yapılanı ‘terbiyesizlik’ olarak nitelendiren Ceylan ise bu forma şu cevabı verdi:

“Öncelikle sonuna kadar saygımı koruduğumu belirtmek isterim. Şort giydiğim için çağrıldığım odada bile N.U.’nun söylemek istediklerini sabırla dinledim. Lakin kendisi saygısızca benim şort giymemi askerlerimizin kanına, şerefe, namusa, haysiyete bağladı. Kendisi kapalı bir bayan. Ben ona saygı duyuyorum, saygı duymama gibi bir lüksüm yok. Benim için bu terbiyesizliktir. Ancak kendisi benden rahatsız olduğunu ve özgürlüğümün sınırlı olduğunu söyledi. Kesinlikle katılmıyorum. Ben kimsenin özgürlüğünü kısıtlayacak bir harekette bulunmadım. Asla da bulunmam. Bana yazılan tutanağı asla kabul etmiyorum. İlgili kişilerle görüşeceğimi bilmelerini isterim. Umarım kılık kıyafetten daha önemli konuların konuşulduğu bir dünya olur. Sapık düşünceniz sizinle kalsın.”

Previous post
Bağdat’ta patlama: Bir kişi yaşımını yitirdi, 11 yaralı var
Next post
'Kabuklu yemişler sperm kalitesini artırıyor'