Ana SayfaEkoloji19 yıl geçti: ‘Ne depreme ne de sonrasına hazırlık var’

19 yıl geçti: ‘Ne depreme ne de sonrasına hazırlık var’

HABER MERKEZİ – 17 Ağustos Gölcük Depremi’nin üzerinden 19 yıl geçti. Deprem’de hayatını kaybedenlerin yakınları ve depremzedelerin “Hepimizin hayatının bir fayı olarak gelip geçti” dediği depremin 19. yılında, Türkiye yeni bir depreme ve sonrasına halen hazırlıksız. TMMOB’dan Tayfun Kahraman yurttaşların ‘saatli bomba’ denilebilecek yapılarda yaşamaya mahkum bırakıldığını vurgularken, o günden bu yana deprem toplanma alanlarının 4’te üçü AVM ve gökdelenler için imara açıldı.

Marmara’da resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişinin ölümüyle sonuçlanan 17 Ağustos Depremi’nin üzerinden 19 yıl geçti.

Depremde hayatını kaybedenler depremin merkez üssü olan Kocaeli’nin Gölcük ilçesi başta olmak üzere İstanbul’da, Sakarya’da, Düzce’de ve Yalova’da anıldı.

Anma töreni, yaklaşık 45 saniye süren depremin meydana geldiği saat olan 03.02’de gerçekleştirildi.

Gölcük’teki anma törenine katılan depremzedelerden Ufuk Koçak, 19 yıl önce yaşananları “Hepimizin hayatının bir fayı olarak gelip geçti” sözleriyle anlattı.

İhlas Haber Ajansı’na konuşan Koçak, “O günden bu güne sürekli bir problem konuşuluyor. Aslında problemlerin konuşulmasının yerine çözümlerin konuşulması gerekiyor. Çözüm odaklı çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Artık çözüm odaklı olunması gerekiyor” diye belirtti.

Depremin 19. yılında Türkiye ne noktada?

Gölcük Depremi’nin 19. yılında, bölgede yeniden büyük bir deprem beklentisi hakim.

Peki, Koçak’ın yanı sıra uzmanların da vurgu yaptığı üzere Türkiye, tarihi meçhul, geleceği kesin depreme ne kadar hazırlıklı?

DW Türkçe’nin haberinde yer alan İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO) verilerine göre 75 milyondan fazla kişinin deprem bölgesinde yaşadığı Türkiye’de, aradan 19 yıl geçmesine rağmen yapıların yarısı hala depreme karşı güvensiz ve tehlikeli.

Yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın en kalabalık kentlerinden biri olan İstanbul’da ise, 1999’dan bu yana toplanma ve çadır kurma alanlarının 4’te 3’ü imara açıldı, çoğu AVM ve gökdelene dönüştürüldü.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Başkanı Cemal Gökçe da bu durumun beraberinde getirdiği tehlikeye işaret etti.

‘Saatli bombalarda yaşamaya mahkum ediliyoruz’

Evrensel’den Cansu Pişkin’e konuşan Gökçe, “Evlerimizin içi güvenli olmamakla birlikte sokaktan daha az tehlikeli duruma gelmiştir. Çünkü sokaklarda boş yer kalmamıştır” dedi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman ise imar affının felakete yola açabileceğini vurguladı.

“Siyasi bir müdahale ile çıkartılan imar affı sonucunda kaçak yapılar meşrulaştırıldı ve bunlara kullanma izni verildi” diyen Kahraman, “Bunların hepsi aslında kentteki birer saatli bomba. Ve biz vatandaşlarımızı bu saatli bombaların içerisinde yaşamaya mahkum kılıyoruz” uyarısında bulundu.

Previous post
Tüketici güveni yılın en düşük seviyesinde
Next post
Newroz konuşması nedeniyle tutuklanmıştı: Gülsüm Ağaoğlu tahliye edildi