Ana SayfaDünya20 yıl sonra anlaşma: Beş ülke Hazar Denizi’nin hukuki statüsünde uzlaştı

20 yıl sonra anlaşma: Beş ülke Hazar Denizi’nin hukuki statüsünde uzlaştı

HABER MERKEZİ – Rusya, İran, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan 20 yıldan uzun bir sürenin ardından, Hazar Denizi’nin hukuki statüsü üzerinde anlaşmaya vardı.

20 yıldan uzun süredir uzlaşı sağlanamayan Hazar Denizi’nin statüsü’yle ilgili Kazakistan’ın Aktav şehrinde bugün yapılan toplantıda anlaşma sağlandığı duyuruldu.

BBC Türkçe’nin haberine göre Rusya, İran, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan liderlerinin Aktav şehrinde bir araya geldiği toplantıda Hazar Denizi’nin Hukuki Statüsü üzerine anlaşmaya varıldı.

Beş liderin imzaladığı anlaşmanın maddeleri şöyle:

  • Hazar Denizi’nin zengin petrol ve doğalgaz rezervlerinin daha fazla kullanıma açılması
  • Yüzeyin ortak kullanılması
  • Hazar’a kıyısı olmayan ülkelerin bölgede askeri faaliyet yürütmesine izin verilmemesi

Ev sahibi Kazakistan’ın Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev imza töreni öncesi yaptığı konuşmada “Hazar Denizi’nin statüsü konusunda uzlaşmaya varmanın zor olduğunu ve uzun sürdüğünü itiraf edelim. Görüşmeler uzun sürdü ve tarafların ortak çabalarıyla sürdü” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise anlaşmayı “çığır açan bir gelişme” olarak değerlendirdi ve Hazar’a komşu ülkeler arasında daha fazla askeri işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.

Anlaşmada en az pay sahip olan İran’ın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise anlaşmanın önemli olmasına rağmen Hazar Denizi ile ilgili fikir ayrılıklarının tamamen ortadan kalkmadığını belirtti.

Ruhani ayrıca Hazar Denizi’ne kıyısı olmayan ülkelerin askeri birliklerin bölgede konuşlanamayacak olmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi ve Hazar Denizi’nin yalnızca Hazar devletlerine ait olduğunu belirtti.




Önceki Haber
Tamamen korunmuş halde: Sibirya'da 40 bin yıl öncesine ait at yavrusu fosili bulundu
Sonraki Haber
Yüz binler ırkçılığa karşı Tekno Festivali'nde buluştu