Ana SayfaGüncel21 aydır tutuklu bir gazeteciden mektup: ‘Kürtçe kitaplar yasak, mektuplara el konuluyor’

21 aydır tutuklu bir gazeteciden mektup: ‘Kürtçe kitaplar yasak, mektuplara el konuluyor’

HABER MERKEZİ – Yaklaşık 21 aydır tutuklu bulunan gazeteci Mehmet Güleş, Elazığ Cezaevi’nden gönderdiği mektubunda 30 kişinin tek kişilik odalarda tutulduğunu ve bunlardan birinin hasta mahpus olduğunu belirtti. Cezaevindeki hak ihlallerini aktaran Güleş, kendilerine Kürtçe kitap verilmediğini, mektuplara el konulduğunu ve tecrit uygulandığını duyurdu.

OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı muhabiri Mehmet Güleş, Aralık 2016’dan bu yana tutuklu bulunuyor.

Güleş, 8 ay önce sevk edildiği Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini yolladığı mektupla aktardı.

Mezopotamya Haber Ajansı’da yer alan habere göre Güleş, mektubunda cezaevinde bulunanların durumlarına ilişkin 30 tutuklunun hala kendi istekleri dışında tek kişilik odalarda tutulduklarını belirtti ve “Bunlardan biri de yaklaşık 1 yıldır KOAH hastası olan Yaşar Kırmızı. Hastalığına rağmen hala tek kişilik hücrede tutulmaya devam ediliyor” dedi.

Cezaevinde şu ana kadar kendilerine Kürtçe kitapların verilmediğine de dikkat çeken Güleş, sadece Kürtçe sözlük ve gramer dil kitabı verildiğini, Kürtçe yazılan mektupların da ne dışarı çıkışına ne de kendilerine verilmesine izin verilmediğini kaydetti.

‘Haklarımızdan yararlanamıyoruz, mektuplara el konuluyor, tecrit var’

Yaklaşık 21 aydır tutuklu bulunan Güleş, mektubunda yaşanan hak ihlallerini ise şöyle sıraladı:

  • Atölye, iç posta gibi cezaevi yönetmeliğinde yer alan haklarımızdan yararlanamıyoruz.
  • Temizlik malzemesi verilmiyor. Bunun yanı sıra ayna, cımbız gibi ihtiyaçlarımız da verilmeyenler arasında.
  • Dışarıdan gelen kargolar 3 hafta bekletildikten sonra bize veriliyor.
  • İç çamaşırı, çorap gibi ihtiyaçlarımız da dışarıdan yollandığında bize verilmeyerek kantinden almaya zorlanıyoruz. Cezaevi ticarethaneye çevrilmiş.
  • Odalara ani baskınlar yapılarak aramalar yapılıyor. Bu aramalarda tutukluların yazdıkları kimi notlara da el konuluyor.
  • Öğrenebildiğimiz kadarıyla 2-7 Ağustos tarihleri arasında Doğan isimli “bağımsız”larda kalan bir kişi koridorda bir adli tutuklunun jiletli saldırısına uğradı. Saldırı sonucunda yüzünden yaralanan Doğan’a 12 dikiş atılmış. Konuya ilişkin bilgi almak istediğimiz idareye verdiğimiz dilekçelere yanıt verilmedi.
  • Genel olarak idareye verdiğimiz dilekçelere yanıt verilmiyor ya da çok geç veriliyor.
  • Kürtçe yazılan mektupları ne gönderebiliyoruz ne de alabiliyoruz. Mektup içeriğinde en ufak bir düşünce dile getirildiğinde mektuba el konuluyor.
  • Özellikle tek kişilik hücrelerde kalanlara tecrit uygulanıyor.

Almanya vatandaşı bir araştırmacı tutuklu

Tutuklu gazeteci Güleş, bulunduğu cezaevinde Almanya vatandaşı Asistan Doktor Patrick Kraicker isimli bir kişinin de tutuklu bulunduğunu belirterek, şunları aktardı:

“Kraicker bir araştırmacıdır. 13 Mart’ta Şırnak’ın Silopi ilçesinde gözaltına alınmış ve 28 Mart 2018 tarihinde de tutuklanarak Şırnak T Tipi Cezaevi’ne gönderilmiş. ‘Örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklanmış. Türkçe bilmiyor. Yanında bulunan biri ona dilekçe yazıyor. Almancadan Türkçeye çevirerek. Şu ana kadar kendisine Almanca ve İngilizce tek bir kitap verilmemiş. Yazdığı mektuplar da yanında bulunan arkadaşlar tarafından Türkçeye çevrilip gönderiliyor. 5 Ekim’de ilk mahkemesi görülecek. Patrick şunları dile getiriyor: ‘Bu ülke çok güzel ama sebepsiz yere yürütülen bir savaş var. Oysa Kürdü, Türkü ve bütün halklar kültürleriyle, dilleriyle özgür yaşarlarsa hiçbir sorun kalmaz. Ben silaha karşıyım. O yüzden kendi ülkemde askerlik yapmadım. Bütün dünyada barış olsun istiyorum.’” 

Güleş, mektubunu “Yaşanan hak ihlallerine rağmen bizler mücadele azmimizi kaybetmeyeceğiz. Yaşananlara rağmen mücadelemizi doruklara taşıyacağız” sözleriyle sonlandırdı.

Ne olmuştu?

Gazeteci Mehmet Güleş, Elazığ Adliyesi’nde 5 Aralık 2016 tarihinde haber takibi yaptığı sırada “hakkında arama kararı var” denilerek gözaltına alınmış Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından adliyeye çıkarılmıştı.

Güleş, savcılık tarafından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.

Mahkeme, Güleş hakkında, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) muhabirlik yaptığı dönemdeki haberleri, Facebook paylaşımları ve haber kaynakları ile yaptığı görüşmeleri gerekçe göstererek, tutuklama kararı vermişti.


Tutuklu gazetecilerin Kürtçe kitap talebine ‘çeviri bedeli’ engeli

Previous post
Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Bardakçı görevden alındı
Next post
Fotoğrafını çekmeye çalışan turisti ısıran su aygırı öldürüldü