Ana SayfaGüncel22 yıldır cezaevinde: Hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın ailesi cezaevi önünde eylem yapacak

22 yıldır cezaevinde: Hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın ailesi cezaevi önünde eylem yapacak

HABER MERKEZİ – Lice davası iddianamesinde olayla ilgisi olmadığının açığa çıkmasına rağmen 22 yıldır cezaevinde tutulan Mehmet Emin Özkan’ın sağlık durumu günden güne kötüye gidiyor. Özkan’ın kızı Selma Özkan, babasının artık kendisini bile tanıyamadığını belirterek, babasının tahliyesi için Diyarbakır D Tipi Cezaevi önünde oturma eylemine başlayacağını duyurdu.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 tarihinde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ı öldürdüğü iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan davanın tek tutuklusu 79 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, davanın iddianamesinde olayla ilgisinin olmadığı açığa çıkmasına rağmen 22 yıldır cezaevinde.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutuklu listesinde bulunan Özkan’ın sağlık durumu her geçen gün kötüye gidiyor.

Özkan’ın guatr, bağırsak, kalp, yüksek tansiyon ve Alzheimer gibi rahatsızlıklarının yanı sıra beyninde baloncuk, gözlerinde katarakt bulunuyor.

Öte yandan boğazındaki kötü huylu guatra rağmen yaşı ilerlediği için ameliyat olamayan Özkan, cezaevinde kaldığı süre zarfında 5 kez kalp krizi geçirdi, 4 kez de anjiyo oldu.

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) ise yapılan beş başvuruya cevaben Özkan’ın “yüzde 87 oranında vücut fonksiyon kaybı” olduğunu belirtti, ancak yine de “cezaevinde kalabilir” raporu verdi.

Son rapor doğrultusunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “hükümlünün infazına ara verme talebinin reddine” kararını verdi.


Apê Dedo’nun hikayesi…


Aile oturma eylemi yapacak

Yeniden yargılanma talebi kabul edilen ancak tahliye edilmeyen ağır hasta tutuklu Özkan’ın kızı Selma Özkan, babasının tahliyesi için cezaevi önünde eyleme başlayacağını açıkladı.

Selma Özkan, hastalıklarla cezaevinde mücadele etmek zorunda bırakılan babasının dayanacak gücünün kalmadığını dile getirdi.

Özkan, “Dün (15 Ağustos) açık görüşüne gittik. Koğuşunda kalan diğer tutukluların yardımı ile görüş salonuna gelebildi. Bedeni şişmişti. Bizi tanımadı” dedi ve ekledi: “Bundan sonraki tedavisinin hastanede yapılmasını ve başında oturup isteklerini yerine getirmek istiyoruz.”

ATK’nin “cezaevinde kalabilir” raporuna da tepki gösteren Özkan, “Kalabiliyorsa neden haftanın 3 günü cezaevinden hastaneye sevk ediliyor” diye sordu.

Özkan, son olarak babasının tahliye edilmesi için bir hafta içinde tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi önünde oturma eylemine başlayacaklarını belirtti.

Babasının hukuksuz bir şekilde cezaevinde olduğunu vurgulayan Özkan, Diyarbakır’daki sivil toplum örgütlerine kendilerine destek vermeleri için çağrıda bulundu.

İddianamede fail JİTEM

Hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan, Lice davası iddianamesinde olayla ilgisinin olmadığı açığa çıkmasına rağmen halen cezaevinde.

İddianamede, Lice’de yaşanan olayın JİTEM tarafından organize edildiği belirtiliyor.

Hatta Bahtiyar Aydın’ın ablası Birsen Aydın da “Fındık İçin Adalet Yürüyüşü” sırasında kardeşinin ‘devlet içindeki karanlık güçler’ tarafından öldürüldüğünü beyan etmişti.

İddianamede, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında “Taammüden öldürme”, “Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”, “Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor.