Ana SayfaÇeviri60 ve 70’lerdeki Britanyalı siyahların anlatılmayan hikayesi: “Beklentiler”

60 ve 70’lerdeki Britanyalı siyahların anlatılmayan hikayesi: “Beklentiler”

HABER MERKEZİ – Güzellik yarışmalarından yanan barlara dek siyah Britanyalıların mücadeleleri ile kazanımlarını fotoğraflayan Neil Kenlock’un “Beklentiler” sergisi Londra’da açıldı. Sergide Kenlock’un arşivinden 25 fotoğraf yer alıyor.


Çeviri-Haber: Lokman Sazan


Fotoğraf sanatçısı Neil Kenlock’un “Beklentiler: 60 ve 70’lerdeki Britanyalı Siyah Hareketin Liderlerinin Anlatılmayan Hikayeleri” isimli sergisi Londra’da açıldı.

28 Eylül’e dek devam edecek olan sergi, güzellik yarışmalarından yanan barlara kadar siyah Britanyalıların mücadelelerini ve kazanımlarını konu ediyor.

Sergide yer alan eserleri on yıllar boyunca fotoğraflayan Kenlock, o dönemi, “Hayatımın en güzel yıllarıydı” diye tanımlıyor ve sergisinden bahsederken şöyle diyor:

“Bazen yaptıklarıma baktığım zaman, gerçek olduğuna inanamıyorum. Yaşadığımız ağır ırkçılığı durdurmak için bir şeyler yapmaya çalışıyordum. Bu fotoğrafları insanlar öğrensin diye çekiyordum. Fotoğrafları çekmek oldukça önemliydi. Çekmeseydim insanlar bunların yaşandığına inanmayacaktı.”

Windrush jenerasyonunun* mücadele ve umutlarının fotoğraflandığı sergide, Kenlock’un arşivi arasından ‘nefes kesen’ 25 portre ve röportaj görüntüleri, on yıllar boyunca siyah Britanyalıların geleceğine şekil veren Afrikalı ve Karayipli liderlerin yaşamlarını ve deneyimlerini gözler önüne seriyor.

Kenlock’un hikayesi

Neil Kenlock, 1970’ler

1963 yılına kadar büyük annesiyle Jamaika’da yaşayan Kenlock, ailesinin göç etmesinden 14 yıl sonra İngiltere’ye gider.

“Her Jamaikalı, her şeyin muhteşem ve fantastik olduğunu düşündüğünden Britanya’da yaşamak isterdi. Benim beklentimde büyük bir eve sahip olmaktı. Ama Londra’da ailemin yaşadığı evi gördüğümde şok olmuştum” diye anlatıyor Britanya’ya gelişini Kenlock.

Britanya’ya gelir gelmez ırkçılıkla karşı karşıya kaldığını ise bir örnekle özetliyor:

“Arkadaşımla bir bara gittim. Barın kapısında bekleyen kişi ‘Bu gece içeri giremezsin’ dedi. Fakat beyaz Britanyalılar giriyordu. Sonraki hafta takım elbiseyle gittim ve bu sefer beni burada istemediklerini söylediklerinde içeri girene kadar buradan ayrılmayacağımı söyledim ve sonrasında gitmediğim takdirde polisi çağıracaklarını söylediler. Polisi çağırdıklarında ailemin gözaltına alındığımı duymalarını istemediğimden oradan uzaklaştım. O gece yolda yürürken ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı mücadele etme kararı aldım. Fakat bunu nasıl yapacağımı bilmiyordum. Fakat günler sonra sokaklarda broşür dağıtan insanları gördüm. Onlar ‘Kara Panterler’di.”

“Çektiğim resimler arasında beni en çok sarsan, Brixton-Londra’da ilk siyah barın sahibi George Berry’nin fotoğrafıydı” diyor Kenlock ve devam ediyor: “Barı açmak için servetini harcamıştı. Bir sabah bara geldiğinde bütün her şey kül olmuştu.”

“Beklentiler” sergisinden

İşte Kenlock’un “Beklentiler” sergisinden bazı fotoğraflar:


*Windrush jenerasyonu: 1948-71 yılları arasında istihdam açığını kapatmak amacıyla İngiliz Uluslar Topluluğu ülkelerinden Britanya’ya çalışmak üzere gelmiş insanların oluşturduğu kuşağa verilen ad.

Sergiyle ilgili ayrıntılı bilgiye BURADAN ve ŞURADAN bakabilirsiniz.


Bu haberde The Guardian, Black Cultural Archive ve artrabbit’ten yararlanılmıştır.