Ana SayfaGüncel‘700’üncü haftanın ruhuyla’ 701’inci haftaya çağrı

‘700’üncü haftanın ruhuyla’ 701’inci haftaya çağrı

HABER MERKEZİ – İHD Eş Genel Başkanı Keskin, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eyleminde mücadelenin başka bir ruhunun ortaya çıktığını belirtirken, TİHV Genel Başkanı Fincancı 701’inci haftada da insanların aynı ruh ile Galatasaray Meydanı’nda olması gerektiğinin altını çizdi. Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak da ‘kayıpların bulunması ve faillerin yargılanması için mücadeleye devam edeceğini’ söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü eylemlerine dönük polis müdahalesine dair açıklamalarda bulundu.

Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde dahi annelerin Galatasaray Meydanı’nda oturduğunu belirten Keskin, faili meçhul cinayetlerinin en çok arttığı 1993 ila 1995 yılları arasında başbakanlık yapan Tansu Çiler ile dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’ın AKP’nin mitinginde görünmeye başlamasıyla Cumartesi Anneleri’ne olan tavrın değiştiğini belirterek şöyle konuştu:

“Süleyman Soylu da İçişleri Bakanı olduktan sonra 1990’lar sürecine geri döndüğümüzü fark ettik. Ancak AKP önceki günkü saldırıyla 90’lı yıllardaki politikalara geri döndüğünü herkese açıklamış oldu.”

Müdahalenin başka bir ruhu da ortaya çıkardığını belirten Keskin, “Eylem alanında farklılıklarını değil, ortak noktalarını birleştiren bir kitle vardı. CHP’lisi, HDP’lisi, sosyalisti, insan hakları savunucusu, liberali ve birçok görüş ve düşünceden insan vardı. Hepsi bir amaç için birbirine kenetlenmişti. Bu da artık iktidara karşı yükselen bir itaatsizliğin oluştuğunu gösteriyor” dedi.

701. hafta için çağrı

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan (MA) Muhammet Doğru’ya konuşan TİHV Genel Başkanı Fincancı da “Bu saldırı, 90’lı yıllarda yapılan saldırıdan faklı değildi” sözlerini kaydetti.

TİHV olarak gözaltında şiddet görenleri kendilerine başvurmaları için davet eden Fincancı, 701’inci haftada da insanların aynı ruh ile Galatasaray Meydanı’nda olması gerektiğinin altını çizdi.

Fincancı, “Aslında kayıplarını arayan ve cezasızlığın son bulmasını isteyen insanların çağrısına biz bütün Türkiye’deki halklar olarak kulak vermek zorundayız. Çünkü hepimiz benzer süreçleri yaşayabiliriz. Bir daha yakınlarımıza ulaşamamanın ne anlama geldiğini ne yazık ki bizzat deneyimleyebiliriz. Bunların sona ermesinin tek yolu da bütün insanlar olarak bu süreci durduracak karşı duruşları gerçekleştirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla evet 701’inci haftada da 750’nci, 800, 900’üncü haftada da eğer cezasızlık böyle sürecekse, kayıplarla ilgili sözleşme kabul görmeyecekse bu mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Emine Ocak: Mücadeleye devam

1995 yılında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak da ‘kayıpların bulunması ve faillerin yargılanması için mücadeleye devam edeceğini’ söyledi.

MA’dan Melike Ceylan’a konuşan Ocak, gözaltına alınmak istendiği 700’üncü hafta eylemine hasta olmasına rağmen geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Ben 83 yaşındayım. 150 metre yürüdüğümde durup dinlenmek zorunda kalıyorum. Ama buna rağmen adalet için gittim o meydana. Çocuklarımız için geldik, kardeşlerimiz için geldik. Bir mezar olsun diye oraya geldi insanlar. Gencecik çocukları toprakta. 700 haftadır bunların cevaplarını bekliyoruz.

Previous post
Oyun yazarı Neil Simon hayatını kaybetti
Next post
Erdoğan ve Soylu'ya sordu: Geçen yıl sorun yoktu, bu yıl neden oturamadık?