Ana SayfaDünyaABD: Brunson’ın önümüzdeki günlerde bırakılmasını umuyoruz

ABD: Brunson’ın önümüzdeki günlerde bırakılmasını umuyoruz

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, dün mevkidaşı Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmenin ‘yapıcı’ olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde rahip Brunson’ın ülkesine döneceğini umduğunu söyledi. Çavuşoğlu ise “Sorunların müzakereyle, diyalogla çözüleceğine inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

ABD’nin, Türkiye’de tutuklu bulunan ve geçen hafta ev hapsine alınan rahip Andrew Brunson’ın “haksız tutukluluğu” gerekçesiyle Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik yaptırım kararının ardından taraflar arasındaki ilk yüz yüze görüşme dün gerçekleşmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo arasındaki görüşmeden sonra ilk açıklamayı yapan Pompeo olmuştu.

Pompeo, yaptırımların ‘ne kadar ciddi olduklarının göstergesi olduğunu’ belirtirken, Çavuşoğlu ise “Son derece yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullanmıştı.


“Yaptırımlar ne kadar ciddi olduğumuzun göstergesi”


Görüşmeye ilişkin Pompeo’dan bugün bir açıklama daha geldi.

“Serbest kalacağını umuyoruz”

51. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı için Singapur’da bulunan Pompeo, gazetecilere yaptığı açıklamada, rahip Andrew Brunson’ın önümüzdeki günlerde serbest bırakılacağını umduğunu belirtti:

“Dün mevkidaşımla yapıcı bir görüşme gerçekleştirdim. Rahip Brunson’ın serbest bırakılıp eve dönmesine izin verilmesinin, Türkiye’de tutuklu olan diğerlerinin de benzer şekilde bırakılmasının vaktinin çoktan geldiğini açıkça anlattım. Önümüzdeki günlerde bunun gerçekleştiğini göreceğimizi umuyorum.”

Öte yandan Pompeo, iki ülke arasındaki krizin Türkiye’nin NATO üyeliğini tehdit edip etmediğine ilişkin bir soruya ise “Türkiye, ABD’nin işbirliği içinde çalışmayı sürdürmeyi kesinlikle hedeflediği bir NATO ortağıdır” yanıtını verdi.

Çavuşoğlu’ndan açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuya ilişkin Alanya’da açıklamalarda bulundu.

“Sonuçta şimdi ne oldu? Yaptırım ne oldu? Karşı yaptırım” diyen Çavuşoğlu, iki ülke sorunlarının diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti:

“Türk milleti tehdide boyun eğmez, ters teper.  Sorunlarımızı nasıl çözeceğimizi oturup konulaşalım. Sorunların müzakereyle, diyalogla çözüleceğine inanıyoruz. Türk milleti boyun eğer mi tam tersi tepki verir. Sonuçta şimdi ne oldu? Yaptırım ne oldu? Karşı yaptırım. Tehdit diliyle bir sonuç elde edilebildi mi? Singapur’da Pompeo ile görüşmemiz son derece yapıcı geçti. Böyle olması gerekiyor.”

‘Rahip krizi’

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla geçtiğimiz günlerde ev hapsine alınmıştı.

Bu gelişmenin ardından ABD’den, Brunson’ın serbest kalmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı açıklaması gelmişti.


Trump’tan açık tehdit: Türkiye’ye geniş çaplı yaptırımlar uygulayacağız


ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen bu açıklamaya yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gelen tehditleri asla tolere etmeyiz. Hukuk kuralları herkes için geçerlidir” ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca Türkiye ile ABD arasındaki ‘Rahip krizi’ sürerken Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan tasarı ABD Senatosu’ndan geçmişti.

Bu gelişmenin sonrasında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “ABD, rahip Andrew Brunson serbest kalana kadar Türkiye’ye yaptırım uygulamaya hazırdır” demişti.

Son olarak Brunson hakkındaki ev hapsi ile yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması talebiyle mahkemeye yapılan itiraz da reddedilmişti.

Yaptırımların ardından taraflar arasındaki ilk yüz yüze görüşme dışişleri bakanları tarafından gerçekleştirilmişti.

Görüşme sonrası açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Son derece yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullanırken, ABD’li mevkidaşı Pompeo, yaptırımların ‘ne kadar ciddi olduklarının göstergesi olduğunu’ vurgulamıştı.

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin yaptırımına karşılık olarak ABD’li iki bakanın Türkiye’deki mal varlıklarının dondurulacağını açıklamıştı.