Ana SayfaGüncelABD’den Türkiye’ye yeni yaptırım: Çelik ve alüminyumda gümrük vergisi iki katına çıkıyor

ABD’den Türkiye’ye yeni yaptırım: Çelik ve alüminyumda gümrük vergisi iki katına çıkıyor

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, Türkiye’den alınan çelik ve alüminyumda gümrük vergisini iki katına çıkaracaklarını açıkladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise kararın gerekçesinin ‘ulusal güvenlik’ olduğu belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın tutukluluğunun ev hapsine çevrilmesiyle ABD ile Türkiye arasında başlayan ve ABD’nin yaptırım yapacağı yönündeki açıklamalarıyla zirve yapan krize ilişkin yeni bir yaptırım açıklamasında bulundu.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Türk Lirası’nın (TL) dolar karşısında hızla gerilediğini kaydederek, “Türk Lirası bizim güçlü dolarımız karşısında hızla gerilediği için alüminyum ve çelik üzerindeki gümrük vergilerinin iki katına çıkarılmasına onay verdim. Alüminyum yüzde 20, çelik yüzde 50 olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz şu an iyi değil” dedi.

Beyaz Saray’dan açıklama

ABD’nin yaptırım kararına ilişkin Beyaz Saray’dan açıklama geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Lindsay Walters, Trump tarafından verilen talimatın gerekçesinin ‘ulusal güvenlik’ olduğunu kaydetti.

Walters, “232’inci madde çerçevesindeki vergiler, ihracat ürünleri ulusal güvenliğe zarar verme tehdidi oluşturan belirli ülkelerden ithalata uygulanır. Ticaret veya başka meselelerle ilgili müzakerelerden bağımsızdır” dedi.

Gümrük Bakanlığı’ndan tepki

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ABD’nin kararına tepki gösterdi.

Yapılan açıklamada, Tüm ihracatçılarımızı tüm uluslararası platformlarda savunmaya devam edeceğiz” denildi.

Bakanlığın açıklamasının devamında, “Ek vergiler, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı. Türkiye diğer üye ülkelerden de uluslararası kurallara aynı titizlikte riayet etmelerini beklemekte” sözleri kaydedildi.

‘Rahip krizi’

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla geçtiğimiz haftalarda ev hapsine alınmıştı.

Bu gelişmenin ardından ABD’den, Brunson’ın serbest kalmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı açıklaması gelmişti.

ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen bu açıklamaya yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gelen tehditleri asla tolere etmeyiz. Hukuk kuralları herkes için geçerlidir” ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca Türkiye ile ABD arasındaki ‘Rahip krizi’ sürerken Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan tasarı ABD Senatosu’ndan geçmişti.

Bu gelişmenin sonrasında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “ABD, rahip Andrew Brunson serbest kalana kadar Türkiye’ye yaptırım uygulamaya hazırdır” demişti.

Son olarak Brunson hakkındaki ev hapsi ile yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması talebiyle mahkemeye yapılan itiraz da reddedilmişti.

Yaptırımların ardından taraflar arasındaki ilk yüz yüze görüşme dışişleri bakanları tarafından gerçekleştirilmişti.

Görüşme sonrası açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Son derece yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullanırken, ABD’li mevkidaşı Pompeo, yaptırımların ‘ne kadar ciddi olduklarının göstergesi olduğunu’ vurgulamıştı.

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin yaptırımına karşılık olarak ABD’li iki bakanın Türkiye’deki mal varlıklarının dondurulacağını açıklamıştı.

Türkiye ekonomisi ne durumda?

Türkiye’de enflasyon rekor seviyelere fırlarken, Merkez Bankası’nın müdahalelerine rağmen Türk Lirası’ndaki düşüş hızla artış gösteriyor.

Yatırım bankaları Türkiye ekonomisi için ‘aşırı ısınma’ uyarıları yaparken, son olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’deki 7 şirketin, 24 bankanın ve ülke ekonomisinin kredi notunu düşürdü.

Öte yandan yatırım bankaları ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yanı sıra aralarında Nobel ödüllü Paul Krugman’ın da bulunduğu kimi iktisatçılar, Türkiye için kriz uyarısında bulunuyor.

Krugman, 1997’de yüksek büyüme hızına rağmen Doğu Asya’da baş gösteren kriz dönemine atıfta bulunarak, Türkiye’nin ‘kendi kendini besleyen bir ekonomik kriz’in eşiğinde olduğunu belirtiyor.

Ayrıca ABD ile Türkiye arasında Amerikalı rahip Andrew Brunson davasıyla ilgili anlaşmazlıkla başlayıp krize evrilen süreç ile beraber TL’deki kayıplar hız kazanarak sürüyor.

Previous post
Rize'de sel ve heyelan: 1 ev kısmen çöktü, 22 ev boşaltıldı
Next post
'Yeni ekonomi modeli'ni tanıtan Albayrak: Mevcut tablo makro göstergelere göre mantıklı değil