Ana SayfaEkonomiABD’nin Türkiye’ye ek vergi uygulamasına Almanya’dan eleştiri

ABD’nin Türkiye’ye ek vergi uygulamasına Almanya’dan eleştiri

HABER MERKEZİ – Almanya, ABD’nin Türkiye ve Çin’e ek gümrük vergisi uygulamasını eleştirdi.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Trump yönetiminin Türkiye ile Çin’e karşı aldığı ek gümrük vergisi kararlarını eleştirerek, ABD’nin ‘ticaret savaşına giriştiğini’ ve bunun da dünya ticareti için ciddi sonuçları olacağını söyledi.

DW Türkçe’nin haberine göre Alman basınına konuşan bakan, “Bu ticaret savaşı ekonomik büyümeyi hem yavaşlatıyor hem de tahrip ediyor ve yeni belirsizlikler ortaya çıkarıyor” dedi.

Altmaier, “Geçmişte yaşananlar gösteriyor ki ticaret savaşlarından en fazla, ürünlerin pahalılaşması nedeniyle tüketiciler etkileniyor” diye konuştu.

Ekim ayında Türkiye’ye gideceğini belirten Altmaier, bu ziyareti sırasında Türkiye’de faaliyet gösteren yedi binden fazla Alman şirketinin çıkarlarını temsil edeceğini belirtti.

Altmaier, “Biz Türkiye’nin istikrarlı ve demokratik bir ülke olmasını istiyoruz. İyi ekonomik ilişkiler de buna katkı sağlıyor” dedi.

ABD’nin getirdiği ek vergiler

ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda ABD’nin Türkiye’den ithal ettiği çelik ve alüminyum üzerindeki gümrük vergilerinin iki katına çıkarılması için talimat verdiğini açıklamıştı.

13 Ağustos Pazartesi yani yarın itibarıyla yürürlüğe girecek bu karara göre Türkiye’den ithal edilen alüminyuma yüzde 20 ek gümrük vergisi uygulanırken, ithal çelikten de yüzde 50 ek vergi kesilecek.

ABD, 23 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere Çin’den ithal edilen toplam 16 milyar dolar değerindeki mallara da yüzde 25’lik gümrük vergisi uygulama kararı almıştı.