Ana SayfaDünyaABD’nin yeni yaptırımı 13 Ağustos’ta yürürlüğe giriyor

ABD’nin yeni yaptırımı 13 Ağustos’ta yürürlüğe giriyor

HABER MERKEZİ – ABD hükümeti, Türkiye’den ithal ettiği çelik üzerindeki gümrük tarifesi oranını iki katına çıkararak yüzde 50’den uygulamaya 13 Ağustos’ta başlayacağını duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın tutukluluğunun ev hapsine çevrilmesiyle ABD ile Türkiye arasında başlayan ve ABD’nin yaptırım yapacağı yönündeki açıklamalarıyla zirve yapan krize ilişkin yeni bir yaptırım açıklamasında bulunmuştu.

Trump, Türkiye’den alınan çelik ve alüminyumda gümrük vergisini iki katına çıkaracaklarını açıklamıştı.

Konuya ilişkin Beyaz Saray ve ABD Ticaret Bakanlığı’ndan yazılı açıklama yapıldı.

Gümrük vergisi 13 Ağustos’ta artırılıyor

Beyaz Saray tarafından Başkan Donald Trump’ın imzasıyla yayımlanan açıklamada, çeliğe öngörülen gümrük tarifesinin 13 Ağustos’tan itibaren artırılacağı kaydedildi:

“Çelik ithalatını daha da azaltmak ve yerli kapasite kullanımını artırmak için 13 Ağustos’tan başlayarak Türkiye’den ithal edilen çelik üzerindeki gümrük tarifesini yüzde 50 oranında uygulamanın gerekli ve uygun olduğuna karar verdim.”

ABD Ticaret Bakanlığından yapılan ve Bakan Wilbur Ross’un ifadeleri aktarılan yazılı açıklamada ise “Başkan Trump, Türkiye Cumhuriyeti’nden ithal edilen çelik üzerindeki gümrük tarifesi oranını yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltti” bilgisine yer verildi.

‘Rahip krizi’

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla geçtiğimiz haftalarda ev hapsine alınmıştı.

Bu gelişmenin ardından ABD’den, Brunson’ın serbest kalmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı açıklaması gelmişti.

ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen bu açıklamaya yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gelen tehditleri asla tolere etmeyiz. Hukuk kuralları herkes için geçerlidir” ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca Türkiye ile ABD arasındaki ‘Rahip krizi’ sürerken Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan tasarı ABD Senatosu’ndan geçmişti.

Bu gelişmenin sonrasında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “ABD, rahip Andrew Brunson serbest kalana kadar Türkiye’ye yaptırım uygulamaya hazırdır” demişti.

Son olarak Brunson hakkındaki ev hapsi ile yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması talebiyle mahkemeye yapılan itiraz da reddedilmişti.

Yaptırımların ardından taraflar arasındaki ilk yüz yüze görüşme dışişleri bakanları tarafından gerçekleştirilmişti.

Görüşme sonrası açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Son derece yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullanırken, ABD’li mevkidaşı Pompeo, yaptırımların ‘ne kadar ciddi olduklarının göstergesi olduğunu’ vurgulamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin yaptırımına karşılık olarak ABD’li iki bakanın Türkiye’deki mal varlıklarının dondurulacağını açıklamıştı.

Previous post
TL’de kayıplar sürerken muhalefetten ‘öneri’ ve tepki: “Ekonomik savaş yok, kriz var”
Next post
Aras Yayıncılık'ın kurucularından Yetvart Tomasyan'ın portresi