Ana SayfaDünyaAlmanya interseks bebeklerin cinsiyet opsiyonunu onayladı

Almanya interseks bebeklerin cinsiyet opsiyonunu onayladı

HABER MERKEZİ – Almanya’da hükümet, interseks bebekler için doğum belgelerinde üçüncü bir cinsiyet opsiyonunu mümkün kılan yasa tasarısını onayladı.

Almanya koalisyon hükümeti, hem erkek hem de kadın organlarıyla doğan interseks bebeklerin cinsiyetinin “çeşitli” ibaresi altında kaydedilebilmesini sağlayan yasa tasarısını onayladı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre bu düzenleme ile interseks bebeklerin hayatlarının ileri evrelerinde kendi cinsiyetlerini kendileri seçebilmeleri adına bebeklikte yapılan cerrahi müdahaleler de yasaklandı.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Adalet Bakanı Katarina Barley, tasarının kabul edilmesini önemli bir adım olduğunu belirterek, “Kimse cinsel kimliği temelinde ayrımcılığa uğramamalı” dedi.

Barley, cinsel kimlik tanımında öngörülen üçüncü kategorinin interseks bireylere “onur ve pozitif bir kimlik” algısı sağlayacağını ifade etti.

Aile Bakanı Franziska Giffey ise Almanya’da bir sonraki adımın transların yasal hakları ile ilgili düzenlemeler olduğunu söyledi.

Giffey, bireylerin biyolojik cinsiyetlerini belirleyen tıbbi muayenelerin önüne geçmenin de düzenleme kapsamına alınacağını dile getirdi.

Cinsiyet ibaresi boş bırakılıyordu

Almanya’da 2013 yılından beri iki cinsiyetin de özelliklerini taşıyan bebeklerin doğum belgelerinde cinsiyet ibaresinin boş bırakılmasına imkân tanıyan bir düzenleme bulunuyordu.

Ancak Anayasa Mahkemesi geçen yıl Kasım ayında cinsel kimliğin anayasada temel bir hak olarak güvence altına alındığını belirterek medeni durumdaki düzenlemelerin interseks bireylere karşı “ayrımcı” olduğuna hükmetmişti.

Anayasa Mahkemesi söz konusu kanunda değişikliğe gidilmesi için hükümete 2018 yılının sonuna kadar süre tanımıştı.

İnterseks nedir?

İnterseks, kadın ve erkek tanımına uymayan anatomik cinsiyet özelliklere sahip bireyleri anlatan bir kavram.

İnterseks olan kişiler genelde kromozomlar, genital ve/veya üreme organları gibi her iki cinsin cinsiyet özelliklerinin bir karışımına sahip oldukları düşünülse de tek tip bir interseksten bahsetmek mümkün değil.

Bir bireyin interseks olduğu doğuştan belli olabildiği gibi, ergenlikte de ortaya çıkabiliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Albayrak’ın görüşmesi öncesi yatırımcılar: “Sorunun kaynağını anladıklarından emin değiliz”
Sonraki Haber
‘Suikast’ diyen PKK, Irak hükümeti ve KDP’yi de sorumlu tuttu