Ana SayfaDünyaAlmanya’da aşırı sağcılara antifaşistler müdahale etti

Almanya’da aşırı sağcılara antifaşistler müdahale etti

HABER MERKEZİ – Almanya’nın Chemnitz kentinde bir kişinin öldürülmesinin ardından ırkçı gösteriler düzenleyen aşırı sağcılarla karşı gösteriler düzenleyen antifaşistler arasında çatışmalar çıktı.

Almanya’nın doğusundaki Chemnitz kentinde, Pazar günü bir sokak festivali sırasında bir Almanya vatandaşı bıçaklanarak öldürüldü.

Polis olayın ardından ise biri Suriyeli biri de Iraklı olmak üzere iki kişiyi gözaltına aldı.

Irkçı gösteriler iki gündür sürüyor

Ancak olayın sonrasında aşırı sağcılar ırkçı gösterilere başladı.

İlk başta kavganın olduğu Pazar günü yaklaşık 100 kişinin katıldığı bir protesto düzenlendi. Ardından Chemnitz’deki Karl Marx anıtının önünde 800 kadar kişi toplandı.

Yabancı karşıtı Pegida hareketi Pazartesi öğle saatlerinde yeni bir protesto düzenlenmesi çağrısı yaptı. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) milletvekili Markus Frohnmaier de Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Devlet vatandaşlarını artık korumayacaksa o zaman insanlar sokaklara çıkar ve kendilerini korur. Bu kadar basit” ifadelerini kullandı.

Pazartesi günü cinayetin yaşandığı yerde mumlar yakılırken, Marx anıtında kalabalıklaşan aşırı sağcılara karşı antifaşist gruplar da hemen yakınlarda toplandı. Metrelerce ötedeki Nazi karşıtı göstericiler de aşırı sağcıları protesto etti.

Hitler selamı verenlere antifaşistler müdahale etti

Aşırı sağcılar arasında Hitler selamı verenler ve “Mülteci akınını durdur” yazılı pankartlar tutanlar olduğu belirtildi.

Yüzlerce aşırı sağcı, protestolar durduktan sonra da yabancı olduğunu düşündüğü kişilere saldırmaya başladı.

Antifaşistlerin aşırı sağcılara müdahale etmesiyle çatışmalar da yaşandı.

Saksonya eyaleti polisi, yaralılar olduğunu açıkladı ve her iki tarafın birbirlerine havai fişek ve bazı cisimler fırlattığını söyledi.

Polis, yaralanan çok sayıda kişinin hastanelere kaldırıldığı bilgisini de paylaştı.

‘Cinayet, ırkçı isyanlara alet edilmemeli’

Almanya hükümeti ise Chemnitz’de yaşananları kınarken, Başbakan Angela Merkel ise aşırı sağcıların “yasa dışı adalet” arayışına hoşgörü göstermeyeceklerini söyledi.

Merkel’in Sözcüsü Steffen Seibert de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Farklı görünen ve farklı kökenlerden gelen insanların takip edilmesine ve bazılarının nefreti sokaklara yayma çabalarına müsamaha göstermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, “Alman hükümeti en güçlü şekilde olanları kınıyor. Chemnitz için mesajımız, Almanya’da yasadışı adalete, hoşgörüsüzlüğe ve radikalizme yer olmadığıdır” denildi.

Radikal Sol Partili Milletvekili Martina Renner ise Twitter’dan yaptığı açıklamada “Sebebi bilinmeyen korkunç bir cinayet, ırkçı isyanlara alet edilmektedir” yazdı.


Bu haber BBC Türkçe, Fırat Haber Ajansı ve DW Türkçe’den derlenmiştir.
Previous post
İlk celp döneminde 'bedelli' yerleri belli oldu
Next post
Gerçekten de Metin Kurt gibi yalnızız ceza sahasında