Ana SayfaDünyaAlmanya’da ‘ilticacılar devlete bir yıl hizmet etsin’ önerisi

Almanya’da ‘ilticacılar devlete bir yıl hizmet etsin’ önerisi

HABER MERKEZİ – Almanya’da Başbakan Merkel’in partisinin genel sekreteri, ülkeye sığınma başvurusu yapanların kamuya ait yerlerde bir yıl hizmet etmesini önerdi.

Almanya’da son dönemlerde mülteci ve göçmenlere yönelik yoğunlaşan tartışmalar yeni bir boyut kazandı.

Angela Merkel hükümeti bir yandan ülkenin kapılarını yeni sığınmacılara kapatmak için elinden gelini yaparken, iktidar partisi Hıristiyan Demokrat Birlik’ten (CDU) sıra dışı bir öneri geldi.

Geçtiğimiz Şubat ayında CDU’nun genel sekreterlik koltuğuna oturan ve başbakan Angela Merkel’in yerine hazırladığı isim Annegret Kramp-Karrenbauer, ilticacıların bir yıl devlet hizmetinde bulunması istedi.

Alman basınına konuşan CDU Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, kamuoyu ait yerlerde yapılacak hizmetin sığınmacıların uyum sürecini hızlandıracağını savundu.

Hizmetin mecburi veya gönüllü olabileceğini öneren Kramp-Karrenbauer, konunun partisi içerisinde ciddi şekilde tartışıldığını ima etti.

CDU içinde birçok ismin hizmet sürecine hem kadınların hem de erkeklerin katılmasından yana olduğunu aktaran Kramp-Karrenbauer “Bu hizmetten sonra toplumun mülteciyi kabul etmesi güçleniyor” diye konuştu.

Devlete hizmetin sadece Alman vatandaşlarını değil, ülkede yaşayan herkesi kapsadığını savunan CDU yöneticisi Kramp-Karrenbauer, “Vatana hizmetin toplum içindeki değişik kesimleri daha fazla birbirine bağlayacağını düşünüyorum” dedi.

CDU’lu politikacı bu önerinin hiçbir şekilde Nazi dönemini çağrıştırmaması gerektiğini de savundu.

Zorunlu askerlik de gündemde

Almanya’da geçtiğimiz günlerde de zorunlu askerlik tartışması yeniden başlamıştı.

2011 yılında yine Merkel hükümeti tarafından kaldırılan zorunlu askerlik ordunun elaman bulamaması nedeniyle yıllar sonra yeniden gündeme geldi.

Aynı şekilde kamuoyu araştırmalarında Almanların yüzde 55’ine yakın bir kesiminin zorunlu askerlikten yana olduğu ortaya çıkmıştı.