Ana SayfaGüncelAlper Taş’tan muhalefete ‘erken yerel seçim’ uyarısı

Alper Taş’tan muhalefete ‘erken yerel seçim’ uyarısı

HABER MERKEZİ – Ekonomideki kötü gidişatın temel nedenlerinden birinin Türkiye’nin Suriye politikası olduğunu söyleyen ÖDP’li Alper Taş, yerel seçimler konusunda da muhalefeti uyardı. Yeni sistem nedeniyle önümüzdeki yerel seçimin ‘muhalefetin çok başarılı olabileceği bir seçim olmaktan uzak’ olduğunu söyleyen Taş, “AKP’nin yerel iktidar ağlarını sona erdirmek için gayret göstermeliyiz” dedi.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, ABD ile yaşanan krizin ekonomiye yansımasını ve ‘erken yerel seçim’ tartışmalarını değerlendirdi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Necla Demir’e konuşan Taş, ekonomideki kötü gidişatın ABD ile girilen kavganın bir sonucu gibi yansıtıldığına dikkat çekerek ‘bunun kesinlikle doğru olmadığını’ savundu.

“Türkiye-ABD arasındaki kriz olmasaydı da ekonomik kriz yaşanacaktı. Bu krizin belirtileri de önceden mevcuttu” diyen Taş, ‘ABD Başkanı Donald Trump ile girilen kavganın bu krizi daha fazla ateşlediğini’ ifade etti.

Taş’a göre Türkiye ekonomisini bu hale getiren nedenlerin başında “yapısal kriz ve sorunlar ile başkanlık sistemi ve yanlış yönetme” geliyor. İkinci ana neden ise Suriye politikası:

“Suriye savaşına balıklama dalmak, kraldan fazla kralcı olmak, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümünü ortadan kaldırarak yine bildik eski şiddet ve savaşla meselenin çözümüne dönük hamleler yapmak, Türkiye’nin ekonomisinin kaynaklarının savaşa ve silahlanmaya ayrılmasına yol açtı.”

İdlib’deki tabloya dikkat çeken Taş, “Oradaki olası bir savaş Türkiye içinde daha büyük bir göç dalgasını tetikleyecek” dedi.

Türkiye’de yeni oluşan rejimi ‘kriz rejimi’ olarak tarif eden Taş; ekonomi, siyaset ve dış politika anlayışında da bu ‘kriz rejimini’ görmek gerektiğini söyledi.

Muhalefete ‘erken yerel seçim’ uyarısı

Krizin belirtilerinin önceden mevcut olduğunu yineleyen Taş, bu yüzden seçimlerin erkene alındığını hatırlattı. Taş, hükümet temsilcilerince Kasım ayında yapılabileceği söylenen yerel seçimler konusunda ise muhalefeti uyardı:

“Kasım ayında bir seçim onlar açısından daha avantajlıdır. Çünkü nasıl başkanlık sistemi için seçimi 24 Haziran’a çektilerse yerel seçimi Kasım’a çekerek, yıkımın bütün boyutlarıyla önüne geçmek, süreci kendileri açısından risksiz bir hale getirmek emelleri olduğu gözüküyor. Ama bunun için sanırım bir Anayasa değişikliği gerekiyor. Bu çok mümkün müdür? Bilmiyorum, ama muhalefet AKP’nin oyununa gelip yerel seçimin Kasım’da yapılması durumunda bir değişikliğe onay verirse zaten kendi bacağına bir kez daha sıkmış olur. Kendi sonunu hazırlamış olur.

“Yerel seçimler getirilen sistem nedeniyle muhalefetin çok başarılı olabileceği bir seçim olmaktan uzaktır. Yani bunu bir teslimiyet olarak ifade etmek istemiyorum ama işin gerçekliği budur, çünkü bir sistem değişmiştir. Yerel seçimler merkezi iktidar partinin avantajlı olduğu seçimlerdir, çünkü hizmet verme manasında bunun yapısı değiştiği, bütünüyle merkeze bağlı bir yerel sistem Türkiye’de inşa edildiği için yerel halk çok politik değilse hizmet alma gayesiyle iktidardaki partiyi tercih ediyor. AKP de bunu ‘Oy verirseniz hizmet alırsınız’ diye çok kullandı.

“O yüzden hepimiz tüm bunlara karşı aşağıdan merkezli dinamikleri harekete geçirerek AKP’nin yerel iktidar ağlarını sona erdirmek için gayret göstermeliyiz.”