Ana SayfaEkoloji“Dersim’de çıkartılan yangınların amacı bölgeyi insansızlaştırmak”

“Dersim’de çıkartılan yangınların amacı bölgeyi insansızlaştırmak”

HABER MERKEZİ – Dersim’de bir haftadır süren orman yangınlarını Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye soran HDP’li Önlü, yangınların ‘çıkmadığını’ aksine ‘çıkartıldığını’ savunarak, bununla asıl amaçlanan bölgenin 90’lardaki gibi ‘tekrar insansızlaştırılması’ olduğunu iddia etti. Önlü, bakana, “Yangınlara bilinçli bir biçimde müdahale edilmediği doğru mudur?” diye sordu.

Dersim’in Hozat ilçesindeki Ali Boğazı’nın Değirmendere, Zoğar, Zenge, Koçeri, Bozan, Koskozulca ve Dündül bölgelerinde çıkan orman yangınları bir haftadır sürüyor.

Hükümet yetkilileri konuyu henüz gündemine almazken, konuyla ilgili tek açıklama Tunceli Valiliği’nden geldi. Vali Tuncay Sonel de Twitter’dan yaptığı açıklamada yangının kontrol altına alındığını savundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü ise orman yangınlarını Meclis’in gündemine taşıdı.

Önlü, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

“Bölge insansızlaştırılmak isteniyor”

Orman yangınlarının bir haftadır sürdüğünü belirten Önlü, yangınların, Dersim’de 1990’lı yıllarda boşaltılan ve 2000’li yıllarda geri dönüşlerin başladığı köylere yakın ormanlık alanlarda ‘çıkartıldığını’ savundu. Önlü’ye göre bununla asıl amaçlanan ‘bölgenin tekrar insansızlaştırılması’.

“Bölge halkı geçimini sağlamak için arıcılık, hayvancılık, bağ bahçe ve tarım yapmaktadır. Ormanlık alanlarda çıkartılan yangınlar aynı zamanda bölge halkının ekonomik faaliyetlerinin bitmesine dönük bir politikadır.”

“Yangınlara bilinçli bir biçimde müdahale edilmedi mi?”

Dersim’de yaşanan orman yangınlarının söndürülmesi ve bir daha yaşanmaması adına gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Önlü, Bakan Pakdemirli’ye “Neden bir açıklama yapmıyorsunuz?” diye sordu.

Yangınların Amutka karakolundan atılan havan topları ve kobra helikopterlerinin bombalaması sonucu çıktığı iddialarını da bakana soran HDP’li vekil, “Bu iddialara ilişkin bir soruşturma başlatılmış mıdır?” sorusuna yanıt istedi.

HDP’li Önlü Bakan Pekdemirli’den şu sorulara da cevap istedi:

  • Yangınlara bilinçli bir biçimde müdahale edilmediği doğru mudur? Bakanlığınızca ilgili birimlere bu yönde bir talimat verilmiş midir?
  • Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin güvenlik gerekçesiyle bölgeye giremedikleri doğru mudur? Bakanlığınıza bu yönde bir bilgi gelmiş midir?
  • Son bir ay içerisinde çıkan orman yangınları neticesinde kaç hektarlık orman arazisi ve bitki örtüsü yok olmuştur?
  • Dersim’de yaşanan orman yangınlarına ilişkin bakanlığınız ve ilgili birimlerce kaç helikopter, uçak, dozer ve su tankeri kullanılmaktadır?
Previous post
Erdoğan ile Macron telefonda görüştü
Next post
Temelli'den 'özeleştiri' açıklaması