Ana SayfaGüncelAnnelerden Soylu’ya yanıt: Bizleri meydanlardan gönderemeyeceksiniz

Annelerden Soylu’ya yanıt: Bizleri meydanlardan gönderemeyeceksiniz

HABER MERKEZİ – Cumartesi Anneleri, 700’üncü hafta oturumunun yasaklanması ve ardından aralarında kayıp yakınlarının da olduğu onlarca kişinin gözaltına alınmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. “Kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeğiz” mesajı verilen açıklamada, Soylu’nun Galatasaray’da eylem yasağını kalıcılaştırma mesajına “Bizleri meydanlardan gönderemeyeceksiniz” sözleriyle yanıt verildi.

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’ndaki eylemlerinin 700’üncü buluşmasına dönük saldırıyı “Bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik” sözleriyle savunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yanıt verdi.

HDP’li ve CHP’li vekillerin yanı sıra çok sayıda insan hakları savunucusuyla beraber Cumartesi Anneleri Emine Ocak, İkbal Eren, Hanife Yıldız, Maside Ocak, Besna Tosun, Hanım Tosun, Cumartesi İnsanı Mikail Kırbayır, Hüseyin Ocak ve Ali Ocak’ın katıldığı basın toplantısında, “Kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeğiz” mesajı verildi.

İstanbul İnsan Hakları Derneği’nde düzenlenen basın toplantısında, Soylu’nun açıklamaları için de “Devletin suçlarını örtmek amacını gütmektedir” ifadeleri kaydedildi. Açıklama şöyle devam etti:

“Cumartesi Anneleri’nin eyleminin barışçıl bir eylem olduğu, hiçbir siyasi aidiyet ve yönelim içermediği, gözaltında kaybedilenlerin bulunması ve adaletin sağlanması amacına odaklandığı ve bu talebin haklılığı ülkeyi yönetenler tarafından gayet iyi bilinmektedir.

Buna rağmen İçişleri Bakanı Soylu’nun yaptığı talihsiz açıklama gerçekleri çarpıtmak, Cumartesi Anneleri’nin meşruiyetini karalamak ve devletin suçlarını örtmek amacını gütmektedir. Aynı zamanda sürmekte olan gözaltında kayıp davalarına siyasi bir müdahaledir.

Cumartesi Anneleri anneliği istismar etmemekte, annelik hakkını kullanarak çocuklarının kemiklerine ulaşmaya çalışmakta ve tüm kaybedilenler için adalet istemektedirler. Kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz.”

“Annelik istismar edilmiyor, aranıyor”

Zorla kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren de Soylu’ya tepki göstererek, “Annelik istismar edilmiyor. Annelik aranıyor” dedi ve ekledi:

“Emine anne Hasan Ocak’ı çukurdan çıkardı. Hangi istismardan söz ediyorsunuz? Süleyman Soylu sen bunları bilmiyor musun? Anneleri meşrulaştırmıştı senin başındaki. Sen şimdi bizim anneliğimizi inkar ediyorsun. Bizi, sizin gazınız, tüfeğiniz susturamaz. Siz de haklısınız, kendi kendinizi mi yargılayacaksınız. Mehmet Ağar da sizin ortağınız. Bizi susturmaya gücünüz yetmez.

“Bizleri meydanlardan gönderemeyeceksiniz”

32 yıl önce zorla kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır ise “Biz kimsenin himayesi altında hareket etmiyoruz. Biz irademizi ve cesaretimizi haklılığımızdan alıyoruz. Bu yüzden bizleri meydanlardan gönderemeyeceksiniz” mesajı verdi.

Ne olmuştu?

Geçen hafta sonu İstanbul Galatasaray Meydanı’nda 700’üncü haftada bir araya gelmek isteyen Cumartesi Anneleri’nin eylemine polis müdahale etmişti.

Müdahalede kayıp yakınları da dahil 47 kişi gözaltına alınmıştı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), polis müdahalesini “utanç” olarak yorumlarken, “Utançtan kurtulmanın bir göstergesi olarak siyasal iktidar ‘Kayıplar Sözleşmesi’ni imzalamalı” çağrısı yapmıştı.

Cumartesi Anneleri, kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne denk gelecek olan önümüzdeki eylem için de Galatasaray Meydanı’nda buluşma çağrısı yapmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’ndaki 700’üncü buluşmasına dönük saldırıyı “İzin vermedik çünkü bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik” sözleriyle savunmuş, eylem yasağını kalıcılaştırma mesajı vermişti.

Previous post
Beykoz'da orman yangını
Next post
Minör bir edebiyat: Özgür Amed’den hiç de “komik” olmayan bir kitap