Ana SayfaGüncelAvukatı ‘usulsüzlükleri’ itiraf etti, kampanya direktörü suçlu bulundu: ‘Trump artık resmen suç ortağı’

Avukatı ‘usulsüzlükleri’ itiraf etti, kampanya direktörü suçlu bulundu: ‘Trump artık resmen suç ortağı’

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump’ın eski avukatı Michael Cohen, Trump adına seçim yasalarını ihlal ettiğini itiraf ederken, Trump’ın eski kampanya direktörü Manafort da jüri tarafından 18 suçlamadan 8’inde suçlu bulundu. Cohen’in itiraflarına ilişkin soruları yanıtsız bırakan Trump, Manafort ile ilgili sorulan sorulara ise davanın kendisini ilgilendirmediği yanıtını vermekle yetindi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski avukatı Michael Cohen, seçim kampanyasında usülsüzlük yaptığını kabul etti.

New York’taki federal savcılarla anlaşma yoluna giden Cohen’in kabul ettiği suçlamalar arasında vergi kaçırma, banka dolandırıcılığı ve ‘mali kurumlara yalan beyanda bulunarak seçim kampanyası finansmanında usulsüzlük yapma’ bulunuyor.

Öte yandan Cohen’in mahkemede kabul ettiği suçlamalar arasında “bir siyasi adayın isteği üzerine bazı kişilerin bazı konularda sessiz kalması için ödemeler yaparak seçim yasasını ihlal etmek” de yer alıyor.

Bu suçlamanın, Trump’la cinsel ilişki yaşadığını belirten kadınların sessiz kalmaları amacıyla yapılan ödemelere ilişkin soruşturmayla bağlantısı bulunuyor.

Cohen’in avukatı Lanny Davis de müvekkilinin yeminli ifadesinde Trump’ın kendisini suç işlemeye yönlendirdiğini itiraf ettiğini, dolayısıyla bunun Trump’ın da suç işlediği anlamına geldiğini belirtiyor:

“Bugün Cohen yeminli ifadesinde iki kadına seçimleri etkilemek adına ödeme yaparak Donald Trump’ın kendisini suç işlemeye yönelttiğini itiraf etti. Eğer bu ödemeler Michael Cohen için bir suçsa, neden Donald Trump için de olmasın?”

Eski kampanya direktörü Manafort da suçlu bulundu

Cohen cephesinde gelişmeler böyleyken, Trump’ın eski kampanya direktörü Paul Manafort da Virgina’da süren davada jüri tarafından 18 suçlamadan 8’inde suçlu bulundu.

Suçlamalardan 5’inin vergi kaçırma, birinin yabancı bankalardaki hesaplarını beyan edememe olduğu belirtiliyor.

BBC Türkçe’nin haberine Rusyalı oligarklar ve Ukrayna’yla bağlantıları nedeniyle istifa etmek zorunda kalan Manafort, Trump kampanyasının bir numaralı ismiydi.

Paul Manafort, Ukrayna’da siyasi danışman olarak 10 yıldan fazla bir süre geçirmesine rağmen Ukrayna’daki Rusya yanlısı gruplarla bağlantılı olduğu suçlamaları nedeniyle Ağustos 2016’da görevinden istifa etmişti.

Manafort ayrıca Rusyalı bir avukatın Trump’ın ekibine gizli bilgiler vermeyi vaat ettiği önemli buluşmada yer almıştı.

Trump sessiz

ABD’de Trump’ın seçim kampanyasına ilişkin davalar bir bir sonuçlanırken, Trump daha önceden planlanmış bir etkinlik için gittiği Virgina’da Cohen ile ilgili sorulan sorulara yanıt vermedi.

Beyaz Saray da aynı şekilde bir yorumda bulunmadı.

Trump, eski kampanya direktörü Manafort ile ilgili sorulan sorulara ise görülen davanın kendisini ilgilendirmediği, Manafort adına üzüldüğü yanıtını verdi.

ABD medyasında nasıl yer buldu?

Davalardaki gelişmeler ABD medyasında geniş yankı uyandırdı.

Boston Globe’dan Michael A. Cohen, kaleme aldığı köşe yazısında, “Cohen’in itiraf anlaşması, en azından belli kısımlarında Trump’ı suç ortağı olarak gösteriyor” ifadelerini kaydetti.

Washington Post’tan Jennifer Rubin de “Kemerlerinizi bağlayın. Trump şimdi sıcak bir tavadan yanan bir ateşe geçiyor” yorumunda bulundu.