Ana SayfaGüncelAYM, 3 ay tutuklu kalan HDP’li Beştaş’a tazminat ödenmesini kararlaştırdı

AYM, 3 ay tutuklu kalan HDP’li Beştaş’a tazminat ödenmesini kararlaştırdı

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş’a, üç ay boyunca tutuklu kalmasında “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle tazminat ödenmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş’a 2017 yılında verilen 3 aylık hapis cezasında, “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle 20 bin lira tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

AYM’nin bireysel başvuru hakkını karara bağladığı olayda, Beştaş, 2014 yılında HDP Merkez Yönetim Kurulu’nca (MYK) alınan ve Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasaklarını kapsayan bir protestoya katıldığı gerekçesiyle 28 Ocak 2017 tarihinde gözaltına alınmıştı.

Adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılan HDP’li Beştaş, savcının itirazı üzerine 30 Ocak 2017’de tutuklanmıştı.

Tutukluluğuna yapılan itirazların reddedilmesi üzerine Beştaş’ın avukatları, AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

Beştaş, yaklaşık 3 ay tutuklu kaldıktan sonra 21 Nisan 2017 tarihinde tahliye edilmişti.

AYM’nin tazminat kararında “ihlal” şu şekilde tanımlanıyor:

“Suça konu çağrının yapılmasının kararlaştırıldığı iddia edilen HDP MYK toplantısında çağrının yapılmasına karar verildiği sırada başvurucunun da hazır bulunduğuna ve bu çağrının başvurucu tarafından sahiplenildiğine, dolayısıyla çağrının başvurucunun iradesi doğrultusunda yapıldığına dair soruşturma makamlarının somut olgulara dayalı bir tespiti bulunmamaktadır. Nitekim ilk kez tutuklamaya sevk edildiğinde başvurucunun tutuklanması talebini reddeden Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hakimliği de 28/1/2017 tarihli kararında benzer yönde gerekçelere yer vermiştir.”


Demirtaş’a ‘hukuksuz tutukluluktan’ tazminat ödenecek