Ana SayfaToplumsal CinsiyetAYM’den emsal nitelikte cinsel saldırı kararı

AYM’den emsal nitelikte cinsel saldırı kararı

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, cinsel saldırı suçundan yargılanan sanığa iyi hal indirimi yapılarak, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararını bozdu. Emsal bir karara imza atan mahkeme, “Hükmün açıklanmasının geri bırakılması fiili olarak cezasızlık anlamına gelir. Cinsel saldırı eyleminin sonuçlarını hafifletmek için kullanılamaz” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) bir cinsel saldırı davasında emsal bir karara imza attı.

AYM Genel Kurulu, “nitelikli cinsel saldırı” suçundan yargılanan sanığa iyi hal indirimi yapılarak, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına tepki gösterdi.

Söz konusu dava dosyasına göre, İzmir’de yaşayan 24 yaşındaki bir kadın, C.G. isimli erkeğin cinsel saldırısına maruz bırakıldı.

Kadının suç duyurusu üzerine savcılık, yaptığı soruşturmanın ardından G.C. hakkında “basit cinsel saldırı” suçundan İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açtı.

‘Cinsel saldırı kadının ruh sağlığını etkiledi’

Mahkemeye gelen raporda genç kadının ruh sağlığının bozulduğu ifade edildi.

Rapor nedeniyle Asliye Ceza Mahkemesi “davaya konu eylemin nitelikli cinsel saldırı suçu” kapsamında kalabileceği gerekçesiyle dosyayı, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. İkinci raporda ise kadının yaşadıklarının ‘ruh sağlığını etkilediği ancak bunun ruh sağlığını bozacak derecede olmadığını’ bildirildi.

Mahkeme ikinci raporu esas alarak, sanığa alt sınırdan ceza verdi.

Saldırgana ‘iyi hal indirimi’

Ayrıca cezada ‘iyi hal indirimi’ uygulayarak toplamda 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Mahkeme daha sonra hükmün açıklanması geri bıraktı.

Bunun üzerine kadın, 2014 yılında Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Kadının başvurusunu kabul eden AYM, “kötü muamele yasağının” ihlal edildiğine karar vererek, G.C.’nin yeniden yargılanmasına hükmetti.

‘Karar fiili olarak cezasızlık’

AYM gerekçeli kararda özetle şu ifadelere yer verdi:

“Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı, ceza niteliğinde olmayıp kişiyi ceza tehdidi altında bırakmaktan ibarettir. Böylelikle sorumluluğu mahkeme kararıyla sabit olan eylemi -yeni bir suç işlemediği takdirde- fiilî olarak cezasız kalmaktadır. Mahkemenin, ceza tayini ve HAGB hususunda tam bir takdir yetkisi bulunduğu hâlde verdiği kararla bu yetkisini, söz konusu eylemlere hiçbir şekilde müsamaha edilmeyeceğini göstermek için kullanmak yerine toplumca hassasiyet gösterilen cinsel saldırı eyleminin sonuçlarını hafifletmek için kullanmayı tercih ettiği izlenimi vermiştir. Olaya özgü koşullar nedeniyle başvurucuya yönelik cinsel saldırının ağırlığı karşısında eylemi yapanın cezalandırılması yerine sadece ceza tehdidi altında bırakılmasına dair verilen kararın, bireylerin kötü muamele yasağına karşı korunması amacıyla alınan caydırıcı yasal önlemleri etkisiz kıldığı kanaatine varılmıştır.”


Bu haber Cumhuriyet’ten derlenmiştir.
Previous post
Kredi kartıyla taksit sayısına yeni düzenleme
Next post
Orwell’in “Hayvan Çiftliği” filme uyarlanıyor