Ana SayfaDünyaBağdadi’ye ait olduğu iddia edilen ses kaydında ‘Brunson’ mesajı

Bağdadi’ye ait olduğu iddia edilen ses kaydında ‘Brunson’ mesajı

HABER MERKEZİ – IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’ye ait olduğu iddia edilen bir ses kaydında, Ankara ile Vaşington arasındaki ABD’li rahip Andrew Brunson durumu gibi güncel siyasi gelişmelere değiniliyor.

Yaklaşık bir yıl aradan sonra IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’ye ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı yayınlandı.

IŞİD’e yakın sosyal medya hesapları tarafından internete yüklenen ve yaklaşık 55 dakikalık olan kayıtta Bağdadi olduğu iddia edilen kişi, ABD, Rusya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri tehdit etti.

Ses kaydının IŞİD lideri Bağdadi’ye ait olup olmadığı henüz tespit edilemezken, mesajda IŞİD’in Suriye ve Irak’ta silahlı mücadelede yenilgiler aldığı kabul ediliyor ve bunu ‘Allah tarafından açlık ve korkuyla sınanıyoruz’ denilerek açıklanıyor.

‘Brunson’ mesajı

Ses kaydında, ABD ile Türkiye arasındaki krizin derinleşmesine sebep gösterilen rahip Andrew Brunson detayı ise dikkat çekiyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre ses kaydında Bağdadi olduğu iddia edilen kişi, ABD’nin tarihinin en zayıf ve istikrarsız döneminden geçtiğini öne sürüyor ve Ankara ile Vaşington arasındaki ‘Brunson krizi’ gibi güncel siyasi gelişmelere değiniyor.

Kayıtta, Türkiye’nin baskılara rağmen Brunson’ı serbest bırakmamasının ABD’nin zayıflığının göstergesi olduğu savunuluyor.

İran ve Rusya’nın da ABD’nin uyguladığı yaptırımlara direnerek Kuzey Kore’nin düştüğü duruma düşmemek istedikleri iddia edilen kayıtta, “ABD’nin yürüttüğü çete siyaseti bir zayıflık emaresidir” deniyor.

ABD’den açıklama

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü William Urban ise ses kaydından haberdar olduklarını ifade etti ve şunları söyledi:

“Bu ses kaydıyla ilgili değerlendirmemiz hakkında bir yorumda bulunmayacağım. Ebubekir El Bağdadi’nin nerede olduğunu şu an bilmiyoruz. Ancak bu kişiyi savaş alanından çıkarmak için kararlılığımız sürüyor.”

Rakka’nın ardından ilk ses kaydı

IŞİD lideri Bağdadi son olarak 2014’te Musul’da görüntülenmişti.

Bağdadi’ye ait son ses kaydı ise Ekim 2017’de Rakka’nın Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolüne geçmesinin ardından gelmişti.

Ebubekir el Bağdadi o mesajında, “Mücahitler için zaferin ölçütü ele geçirilen ya da kaybedilen bir şehir değil, inançlarını ne kadar koruyabildikleridir” demişti.


Bu haberde DW Türkçe’den de yararlanılmıştır.