Ana SayfaEkonomiBakliyat bir ayda yüzde 15 zamlandı: ‘Yarın ne olacağı belli değil’

Bakliyat bir ayda yüzde 15 zamlandı: ‘Yarın ne olacağı belli değil’

HABER MERKEZİ – Döviz kuru ve banka faizlerinin artışı nedeniyle bakliyat fiyatları geçen aya göre yüzde 10-15 civarında yükseldi. Tedarik sağlayan firmalar fiyat garantisi alamadıklarını belirtirken, Özsarı Gıda Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özsarı “Her gün farklı olaylar oluyor. Yarın ne olacağı belli değil” sözlerini kaydetti.

Piyasadaki hemen hemen her kaleme zam gelirken, zam furyasına bakliyat ürünleri de katıldı.

Ürünlerde geçen aya oranla fiyatlarda yüzde 10-15 bandında artış görülüyor.

Kur kaygısı satışları azaltırken, banka faizlerinin yükselmesinin ardından vadeli alımlara da aylık yüzde 2-3 seviyesinde faiz uygulanıyor.

Makas açılıyor

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, banka faizlerinin yukarı çıkmasının ardından peşin ve vadeli alımlar arasında makasın giderek açıldığını söylüyor.

Dünya gazetesinden İmam Güneş’e konuşan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, ithal ürün ile yerli ürün fiyatları arasında korelasyon olduğunu söylüyor:

“Döviz cinsinden ithal ettiğiniz ürünü, bugünün kurunda TL olarak satıyorsunuz. Tabii ki fiyat artışı olur. Bu durumdan kaynaklı yerli üretici de zam yapıyor. İthal ürün ile yerli ürün arasında korelasyon var. Ürün fiyatlarında 1-2 ay önceye göre ciddi bir fark var. Tedarikçiler, fiyat garantisi veremiyorlar, bu da bizleri zor durumda bırakıyor.”

Antepli üretici bir firmanın yetkilisi de, “İthal üründe zam olunca yerli ürünlere de yansıyor. Kur baskısından dolayı kimse satış yapamıyor” diye konuşuyor.

Fiyat garantisi yok, ‘yarın ne olacağı belli değil’



Öte yandan Özsarı Gıda Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özsarı, elektrik, akaryakıt ve doğalgaz zamları nedeniyle yerli ürünlerin fiyatlarında yüzde 10’luk bir zam olduğunu kaydetti.

Özsarı, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bile fiyat garantisi veremediğini belirtirken, “Her gün farklı olaylar oluyor. Yarın ne olacağı belli değil. Bu durumda biz vatandaşlar olarak nasıl fiyat garantisi verelim” diye konuşuyor.